Лидерите на седем африкански страни с посредническа мисия във войната

...
Лидерите на седем африкански страни с посредническа мисия във войната
Коментари Харесай

Лидерите на 7 африкански страни с посредническа мисия в Киев и Москва за прекратяване на войната

Лидерите на седем африкански страни с посредническа задача във войната в Украйна дойдоха в Санкт Петербург. По-рано те показаха самодейностите си в Киев, а през днешния ден бяха признати от президента Путин в Константиновския замък от 18 век.

Междувременно съветският водач заяви, че страната му към този момент е разположила първите тактически нуклеарни оръжия в Беларус. Съединените щати не виждат признаци, които да подсказват, че Русия възнамерява да употребява тактически нуклеарни оръжия в Украйна, означи държавният секретар Антъни Блинкен.

Южноафриканският водач Сирил Рамафоса прикани двете страни във войната в Украйна за деескалация и начало на мирни договаряния. Той се разгласи за свободен експорт на зърно през Черно море, освобождение на военнопленниците от двете страни, връщане на всички деца по домовете им и стратегия за следвоенно възобновяване. Рамафоса уточни, че африканските оферти не се конкурират с други мирни начинания.

Лидерите в Киев към този момент обявиха, че мирни договаряния с Русия са вероятни единствено откакто Москва изтегли войските си от окурипаните украински територии. Москва обвръзва разговора с признание на " новите действителности ", само че изрази предпочитание да се запознае с всяка външна самодейност.

Украинският президент Зеленски съобщи, че Африка би трябвало да замрази дипломатическите си връзки с Русия, с цел да изпрати явен сигнал, че интернационалната общественост осъжда съветската инвазия.

" Призовах водачите на африкански страни да вземат участие в Глобалната среща на върха за мир, която приготвяме. Украйна ще бъде чута в целия свят и ще приобщим целия свят за използването на нашата мирна формула. Не е елементарно, само че работим по тематиката ", сподели Володимир Зеленски.

Руският президент съобщи, че тактическите нуклеарни оръжия, ситуирани в Беларус ще бъдат употребявани само при опасност против съветската страна или нейни територии.

" Напомняне към всеки, който желае да ни нанесе стратегическо проваляне. Разполагането ще приключи до края на лятото или до края на годината ", съобщи Владимир Путин.

Тактическите нуклеарни оръжия са дребни бойни глави и средства за тяхното снабдяване против цели на бойното поле или за удари с стеснен обсег. Най-малките са с мощ до един килотон - еквивалент на хиляда тона тринитротоуол. Най-големите са с еквивалент 100 килотона, като за съпоставяне бомбата над Хирошима от 1945-та е била с тротилов еквивалент от 15 килотона.

Президентът Байдън и през днешния ден дефинира като " изцяло безконтролно " решението на Москва за разполагането им в Беларус.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР