Лидерите на Сърбия и Косово не успяха да намерят решение

...
Лидерите на Сърбия и Косово не успяха да намерят решение
Коментари Харесай

Напрежението между Косово и Сърбия расте. От ЕС предупреждават за риск от ескалация

Лидерите на Сърбия и Косово не съумяха да намерят решение на разногласието си по отношение на регистрационните номера на колите, употребявани от етническото сръбско малцинство в Косово, заяви ръководителят на външната политика на Европейския съюз, оповестяват от БГНЕС.

" След многочасови полемики от осем часа тази заран двете страни не реализираха през днешния ден единодушие за решение ", съобщи Жозеп Борел в изказване след диалозите.

Според него, има сериозна заплаха неуспехът на днешните договаряния да докара до ескалация и принуждение през идващите дни.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и министър председателят на Косово Албин Курти бяха извикани през днешния ден на незабавна среща в Брюксел – ден преди да влязат в действие санкциите за регистрационните номера на сърбите в Косово.

Борел, който от сутринта води двустранни договаряния и с двамата представители, следобяд направи малко изказване пред медиите: контракт няма, а обстановката на терен е доста нестабилна.

„ От август влизаме от една спешна обстановка в друга. Тази незабавна намира се организира единствено три месеца след последните такива диалози, а в този момент обстановката е даже по-лоша от тази през август ”, сподели дипломатът.

Основна тематика на днешните договаряния беше разногласието към издаването на косовски регистрационни номера на колите на сърбите в Косово. Косово упорства Сърбия да престане да издава табели с надпис „ КМ ” (Косово и Метохия – бел. ред.), с което сръбската страна се е съгласила, съобщи Вучич.

В същото време Европейски Съюз упорства Косово да не постанова санкции на жителите, които не са сменили номерата си. Мярката влиза в действие от на следващия ден. Поради това решение на Прищина сръбските служители на реда, съдии и чиновниците в обществената администрация на Косово подадоха оставки, което сътвори институционален вакуум, който може да бъде рисков за стабилността на страната.

Според направените през днешния ден изказвания, Албин Курти не се е съгласил да анулира решението за налагане на санкции от на следващия ден.

Борел предизвести, че съществува сериозен риск от ескалация и прояви на принуждение в идващите дни.

„ Поставихме на масата предложение, което да помогне този риск да се предотврати. Вучич го одобри, само че Курти не ”, означи Борел.

Според висшия представител на Европейски Съюз отлагането на решението за налагането на санкции би дало опция да се откри трайно решение за регистрационните номера. Непостигането на съглашение значи, че „ би трябвало да извлечем поучения за метода, по който се водят тези договаряния ”, счита той.

Борел съобщи, че министрите на външните работи на държавите-членки на Европейски Съюз ще бъдат осведомени за днешните несполучливи договаряния, както и за „ отношението на страните към неспазването на интернационалните задължения, по-специално от страна на Косово ”.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР