Лидерите на Г-7 се споразумяха да затегнат санкциите срещу Русия,

...
Лидерите на Г-7 се споразумяха да затегнат санкциите срещу Русия,
Коментари Харесай

Г-7 засилва санкциите срещу Русия и намалява зависимостта от Китай

Лидерите на Г-7 се споразумяха да затегнат глобите против Русия, а в проектокомюникето, което ще бъде оповестено след края на срещата на върха в Хирошима, се акцентира нуждата да се понижи зависимостта от търговията с Китай.

Групата на седемте, към които този уикенд ще се причисли и украинският президент Володимир Зеленски, даде обещание да ограничи всевъзможен експорт за Русия, който би могъл да ѝ помогне във войната против Украйна.

" Това включва експорт на промишлени машини, принадлежности и други технологии, които Русия употребява за възобновяване на военната си машина ", обявиха те в взаимно изказване, оповестено през днешния ден (19 май), като прибавиха, че ще продължат да подхващат стъпки за ограничение на съветските доходи от търговията с метали и диаманти, оповестява Reuters.

По отношение на Китай, в който страните от Г-7 виждат все по-голяма опасност за икономическата сигурност, те са съгласни, че статутът му на втора по величина стопанска система в света значи, че няма опция за търсене на съдействие, добавя Reuters.

" Политическите ни подходи нямат за цел да навредят на Китай, не се стремим да попречим на икономическия прогрес и развиване ", се споделя в проектoдокумента, който към момента предстои на смяна.

Въпреки това, водачите на Г-7 упорстват за ограничения за " понижаване на несъразмерните зависимости " в сериозните вериги за доставки и за противопоставяне на " злонамерени практики " при прехвърлянето на технологии и разкриването на данни.

Потвърждава се и нуждата от мир и непоклатимост в Тайванския пролив, а също по този начин се приканва Китай да окаже напън върху Русия да спре военната си експанзия в Украйна.

Японският министър председател Фумио Кишида, който съставлява Хирошима в долната камара на японския парламент, съобщи, че неслучайно е избрал града за срещата на върха, с цел да насочи вниманието към контрола върху оръжията, отбелязва Reuters.

Страните от Г-7 дадоха обещание по-нататъшна поддръжка за Украйна, изразяваща се във военна и финансова помощ за унищожената от войната стопанска система през тази и идната година.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се причисли към форума в неделя, оповестиха двама чиновници, участващи в срещата на върха на Г-7, които пожелаха да останат анонимни заради деликатността на въпроса.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР