Лидерите на Европейския съюз трябва да проявят търпение към Великобритания,

...
Лидерите на Европейския съюз трябва да проявят търпение към Великобритания,
Коментари Харесай

Туск призова за търпение към Великобритания, Париж и Берлин искат яснота от Лондон

Лидерите на Европейския съюз би трябвало да проявят самообладание към Англия, която се бори да събере болшинство в поддръжка на съглашение за излизане от Европейски Съюз, съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, представен от " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Той написа това в " Туитър " в отговор на телевизионното изказване на английския министър председател Тереза Мей, в което тя сподели, че ще помоли за ново удължение на преговорния интервал за Брекзит и ще стартира договаряния с опозиционния водач на лейбъристите Джеръми Корбин в опит да се преодолее безизходицата в Народното събрание. Става дума за отсрочване на Брекзит оттатък 12 април и на 10 април на изключителната среща на върха на водачите на страните от Европейски Съюз Мей ще би трябвало да показа съществени причини за това. Тя продължава да държи на позицията си, че Англия не трябва да взе участие в евроизборите и страната би трябвало да е отвън Европейски Съюз не по-късно от 22 май.

" Макар че и след днешния ден ние не знаем какъв ще бъде крайният резултат, дано да бъдем търпеливи ", написа Туск, реагирайки незабавно на изказването на английския министър председател.

Междувременно външните министри на Франция и Германия настояха Лондон да даде повече изясненост. " Изкушен съм да кажа: уведомете ни, в случай че нещо се промени ", сподели френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан на обща конференция с немския си сътрудник Хайко Маас в Ню Йорк. " Три години след решението им британците би трябвало да изяснят какво считат да вършат, тъй като в противоположен случай, за жал, в околните дни ще има корав Брекзит ", добави той.

Хайко Маас отхвърли коментар по въпроса за възможна нова пролонгация, само че прикани Лондон да работи бързо.

Френският президент Еманюел Макрон разяснява, че " в случай че съвсем три години след референдума Англия не съумее да предложи решение, което се употребява с поддръжката на болшинство, тя на процедура сама ще избере овакантяване без договорка ". Англия ще реши дали този различен проект ще планува предварителни избори, референдум или митнически съюз, сподели Макрон и добави: " Лондон е този, който ще каже това и би трябвало да го каже в този момент ".

По думите му не би трябвало да се приема за даденост, че Европейски Съюз ще се съгласи с дълго отсрочване на Брекзит, съобщи " Гардиън ". " Няма нищо елементарно или автоматизирано в едно дълго отсрочване, което допуска Англия да взе участие в европейските избори и европейските институции Нашият приоритет би трябвало да е положителното действие на Европейски Съюз и на единния пазар. Европейски Съюз не може да бъде пленник в дълготраен проект на решаването на политическата рецесия във Англия ", акцентира Макрон.

Ирландия няма да одобри инспекции

Междувременно ирландският министър на външните работи Саймън Ковини акцентира, че Ирландия няма да разреши желанието й да резервира границата си с Англия отворена при Брекзит без договорка да докара до инспекции на ирландските артикули по европейските пристанища.

Трябва да намерим метод да подсигуряваме, че ще защитим целостта на единния пазар и ще избегнем физическа инфраструктура по (ирландската) граница, съобщи Ковини пред Народното събрание в Дъблин. Ирландия стартира срещи на високо ниво с Европейската комисия, с цел да разиска по какъв начин да се ръководи границата при Брекзит без договорка.

" Ирландия няма да разреши обстановка, при която Обединеното кралство да напусне Европейски Съюз без договорка и да повлече със себе си Ирландия отвън единния пазар. С това имам поради инспекции по европейските пристанища на всички ирландски артикули. Това не е добра алтернатива и ще нанесе обилни вреди на стопанската система ни, тъй че няма да го допуснем ", акцентира министърът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (546)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР