Лидерите на Европейския съюз постигнаха компромис за налагане на частично

...
Лидерите на Европейския съюз постигнаха компромис за налагане на частично
Коментари Харесай

РЕШЕНО: ЕС налага забрана на две трети от вноса на руски петрол, България има отсрочка

Лидерите на Европейския съюз реализираха компромис за налагане на отчасти петролно ембарго на Русия по време на среща на върха, отдадена на подпомагането на Украйна с дълго отлагания пакет от наказания, който беше блокиран от Унгария, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

България ще получави пролонгация и ще може да купува съветски нефт още две години.

Частичното ембарго обгръща единствено съветския нефт, внасян по море, като се позволява краткотрайно изключение за вноса, доставян по тръбопроводи.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи в Туитър, че съглашението обгръща повече от две трети от вноса на нефт от Русия, " прекъсвайки голям източник на финансиране за нейната военна машина. Максимален напън върху Русия за преустановяване на войната ".

Европейски Съюз към този момент беше наложил пет предходни кръга наказания на Русия по отношение на нейната война в Украйна. Те са ориентирани самостоятелно против повече от 1000 души, в това число съветския президент Владимир Путин и висши държавни чиновници, както и прокремълски олигарси, банки, въгледобивния бранш и други

Шестият пакет от ограничения, разгласен на 4 май, обаче беше спрян заради опасения за доставките на нефт.

Унгарският министър председател Виктор Орбан даде да се разбере, че може да поддържа новите наказания единствено в случай че бъде обезпечена сигурността на доставките на нефт за страната му. Страната, която няма изход на море, получава над 60 % от петрола си от Русия и зависи от суровия нефт, който идва по тръбопровода " Дружба " от руската ера.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в началото омаловажи възможностите за пробив по време на срещата на върха. Но водачите реализираха компромис, откакто украинският президент Володимир Зеленски ги прикани да прекратят " вътрешните разногласия, които единствено подтикват Русия да оказва все по-голям напън върху цяла Европа ".

Фон дер Лайен съобщи, че наказателният ход " ефикасно ще понижи към 90 % от вноса на нефт от Русия в Европейски Съюз до края на годината “.

Европейски Съюз получава към 40 % от нужния му природен газ и 25 % от петрола от Русия, а различията по този въпрос разкриха границите на упоритостите на 27-те страни от комерсиалния блок.

Унгария, която е отпред на група страни от Европейски Съюз, включваща Словакия, Чехия и България, разчита в огромна степен на Русия за сила и не може да си разреши да спре вноса. В допълнение към потребността си от съветски нефт, Унгария получава 85 % от естествения си газ от Русия, показва АП.

При идването си на двудневната среща на върха Орбан беше безапелационен, че договорка не се вижда, като акцентира, че Унгария се нуждае от обезпечени енергийни доставки.

Френски публични представители обявиха, че решението на Германия и Полша да се откажат от съветския нефт до края на годината и да се откажат от петрола от нефтопровода " Дружба " ще помогне за постигане на оповестения от Фон дер Лайен предел от 90 %.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР