Лидерите на ЕС стигнаха до общоевропейско решение на кризата с

...
Лидерите на ЕС стигнаха до общоевропейско решение на кризата с
Коментари Харесай

МОМ: Има опасност центровете за мигранти извън ЕС да се превърнат в центрове от типа като в Либия

Лидерите на Европейски Съюз стигнаха до общоевропейско решение на рецесията с мигрантите. Основната точка в него е основаването на центрове за мигранти на Европейска територия, в които ще се преценя кои от тях а да останат в Европа и кои да бъдат връщани
Ани Райкова от Международната организация по миграция разяснява за предаването “Хоризонт за вас “, че е рано да се каже дали решението е удачно или е по-скоро проблем.

„ Във всички случаи МОМ не поддържа толкоз концепцията за центрове отвън територията на Европейския съюз, както се изрече и нашият районен шеф за Европейския съюз. Това повдига въпроси от правно-етична и оперативна позиция  - кой ще ръководи тези центрове. Има действителни заплаха подобен вид центрове да се трансфорат като центровете в Либия. Не поддържаме и концепцията на подобен вид центрове, каквито има в Тихия океан… “.

„ Ще забележим в бъдеще кои страни и кои държави-членки ще бъдат съгласни да се изградят такива центрове на тяхната територия “, добави тя

Миграционният напън е понижен много спрямо 2015-та и 2016-та година Включително и в България сега ситуацията е извънредно умерено. В  центровете на Държавната организация за бежанци, по последни сведения, има малко над 600 лица, търсещи протекция, а в центровете на дирекция „ Миграция “ – под 200, добави тя. МОМ е последовател на по-контролираната миграция, само че не е безапелационна, че стените са най-хубавото решение:

„ Според нас, би трябвало по-скоро да се търсят легални способи да се притеглят жители на трети страни към Европа, тъй като Европа, включително и България, се нуждае от работна ръка . Има потребност да се правят действия по информиране на хората в страните на излаз за това по какъв начин действително седят нещата в Европа, защото тези хора доста постоянно са лъгани от каналджиите… “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР