Лидерите на ЕС потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна на

...
Лидерите на ЕС потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна на
Коментари Харесай

Среща на върха на ЕС: Непоколебима подкрепа за Украйна, Засилване на мерките за сигурност

Лидерите на Европейски Съюз потвърдиха непоколебимата си поддръжка за Украйна на двудневната среща на върха в Брюксел. Блокът ще предприеме ограничения за потребление на облагите от замразените съветски активи за възобновяване на Украйна. Освен това европейските водачи осъдиха терористичната офанзива в село Банска, Северно Косово, на 24 септември, като приканиха за нормализация сред Сърбия и Косово.


Това излиза наяве от оповестените изводи от срещата на Европейския съвет в Брюксел, която се организира на 26 и 27 октомври, както и от думите на ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Непоколебима поддръжка за Украйна

Европейските водачи утвърдиха проектите за потребление на облагите, генерирани от замразени активи на Русия, за възобновяване на Украйна и приканиха Европейската комисия да направи съответните правни оферти. От към 300 милиарда $ съветски задгранични запаси, замразени от страни, участващи в глобите против Русия от началото на войната, по-голямата част - над 200 милиарда евро - се намират в Европейски Съюз. Блокът издигна концепцията за облагане на тези облаги в интерес на Украйна, само че Европейската централна банка и столиците, в това число Париж и Берлин, показаха подозрения. Те се притесняват, че този ход ще раздруса финансовите пазари и ще отслаби позицията на еврото като аварийна валута.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен изиска от водачите мандат за законови оферти. Балтийските страни, Дания, Швеция, Финландия и Полша се изрекоха в поддръжка на концепцията. Белгийският министър председател Александър Де Кроо изиска да бъдат взети под внимание всички свързани правни, макроикономически и парични опасности, както направи и Ксавие Бетел от Люксембург.

Фон дер Лайен съобщи, че е значимо блокът да продължи да надгражда мощните си страни и акцентира продължаващата поддръжка за Киев.

" Европа би трябвало да се заеме с младежката безработица и присъединяване на дамите в работната мощ ", сподели ръководителят на Европейска комисия, като прикани за „ съчетаване “ на работата и фамилията. Фон дер Лайен добави, че блокът има потребност от повече законна миграция. " Блокът би трябвало да се увери, че има равни условия за своите компании. "

" По време на дебата беше доста ясно, че макар геополитическото напрежение в Близкия изток, нашият фокус продължава да бъде върху поддръжката на Украйна... Ще продължим да доставяме по този начин нужните оръжия и муниции. Ще продължим да предоставяме по този начин нужното финансово облекчение ", добави Фон дер Лайен. " Следващата стъпка, сподели тя, ще бъде препоръчаният пакет от 50 милиарда евро за Украйна ", посочи тя.

Ръководителят на изпълнителната власт на Европейски Съюз добави, че сега блокът се съветва със страните членки по отношение на идващия пакет от наказания, ориентиран към Русия, отбелязвайки, че се преглежда по-специално въпросът по какъв начин да понижи оставащите доходи, които Русия извлича от износа на диаманти.

Според Фон дер Лайен Комисията ще показа предложение за това по какъв начин да се употребяват приходите от замразени съветски активи. " Идеята е да се изтеглят непредвидени облаги и да се насочват през бюджета на Европейски Съюз към Украйна ".

Финансова непоклатимост

Германският канцлер Олаф Шолц изрази убеденост, че Европейски Съюз ще вземе нужните решения, с цел да подсигурява финансовата непоклатимост на Украйна.

„ Имам усещането, че ще решим какво е належащо за финансовата непоклатимост на Украйна “, сподели канцлерът след срещата в Брюксел. „ И не мисля, че отчасти другите съответни оценки ще повлияят на това решение. “

Шолц предизвести, че полемиките за преразглеждане на многогодишния бюджет на Европейски Съюз, които би трябвало да бъдат завършени до края на годината, не са напреднали задоволително.

„ Все още не е свършена доста работа по този въпрос “, сподели Шолц. „ Трябва да поставим още повече старания в тази задача, с цел да успеем да я осъществим в точния момент “, акцентира канцлерът.

Шолц допуска, че полемиките може да продължат след края на тази година. Германският канцлер също по този начин повтори настояването си Европейски Съюз да отговори на новите финансови потребности „ посредством наново приоритизиране и преразпределяне на средства в бюджета “, вместо да усилва бюджетните заплащания от страните от Европейски Съюз.

„ Много държави-членки, в това число Германия, намират за мъчно да схванат за какво би трябвало да вършим съкращения в нашите национални разходни стратегии в подмяна на решения, взети тук в някакъв миг в бъдещето “, сподели канцлерът. „ И по тази причина е толкоз значимо да разгледаме по какъв начин съществуващите средства, които са обилни, могат да бъдат употребявани по друг метод и по какъв начин това може също по този начин да сътвори поле за нови задания. “

Според Шолц единственият детайл, който оправдава спомагателното финансиране, е поддръжката за Украйна.

Мирна конференция за Близкия изток

Съветът на Европейския съюз одобри испанското предложение за осъществяване на мирна конференция след към шест месеца за спора сред Израел и " Хамас ", сподели през днешния ден изпълняващият длъжността министър председател на Испания Педро Санчес.

Испания е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз до края на тази година.


На срещата на 27-те държавни управления на блока Испания настоя Европейски Съюз да изиска неотложно преустановяване на огъня, само че тонът не се е харесал на някои страни, сподели Санчес на конференция в Брюксел.

Той добави, че вместо това държавите-членки са се съгласили да призоват за „ филантропични паузи “ и отваряне на коридори за помощ за цивилните в Газа, като метод за реализиране на консенсус.

В подмяна на компромиса блокът одобри предлагането на Мадрид за мирна конференция, което включва възобновен напън за решение на спора с две страни, посочи испанският министър-председател.

Призив за честност към Европейски Съюз

Еманюел Макрон осъди срещата на Виктор Орбан с Владимир Путин предишния месец. Френският водач сподели, че държавите-членки на Европейски Съюз не би трябвало да подкопават политиката си във връзка с Украйна и всяка сходна среща би трябвало да има предварителна съгласуваност с държавите-членки на блока.

Макрон означи, че част от това да бъдеш в Европейски Съюз значи, че има избрани „ ограничавания “ и нито една държава-членка не би трябвало да подхваща дейности, които отслабват съюза.

„ Няма безусловно никаква потребност да се не разрешава на държавен глава или държавно управление да върви в една или друга посока. Това не ни шокира “, сподели Макрон за неотдавнашната среща на Орбан с Путин.

Той добави: „ Брюксел не нахлу в Унгария или в Европейския съюз. Унгария взе суверенно решение да се причисли към нашата Европа. Тя извлече огромна изгода от това и се възползва от участието си. И унгарският народ има доста по-добър живот, откогато се причисли към нашата Европа, само че това беше върховен избор “.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поддържа позицията на френския водач.

В коментар за ръкостискането на унгарския министър председател Виктор Орбан с съветския президент Владимир Путин, тя сподели, че до момента в който „ водачът е върховен и свободен да избира своите сътрудници за полемика “, за Европейски Съюз е значимо да има „ тясна съгласуваност и … бистрота, в случай че наличието на полемиката визира Европейския съюз и единството на Европейския съюз. "

Осъждане на тероризма, нормализация сред Сърбия и Косово

В своите изводи след срещата на върха в Брюксел 27-те държавни и държавни ръководители на Европейски Съюз подчертаха нуждата от усилване на ограниченията за сигурност след неотдавнашните терористични офанзиви във Франция и Белгия.

" Европейският съвет изрично осъжда неотдавнашните терористични набези във Франция и Белгия, при които бяха убити и ранени шведски и френски жители. Европейският съюз е единен и корав в битката против тероризма, омразата и насилствения екстремизъм от всевъзможен тип ", се споделя в документа.

Европейският съвет приканва институциите и държавите-членки да се ангажират със съгласувани старания за активизиране на всички съответни области на политиката на национално и европейско равнище за възстановяване на вътрешната сигурност, в това число посредством подсилване на правоприлагането и правосъдното съдействие, продан на информация посредством цялостното потребление на съответните бази данни, отбрана на външните граници, битка с контрабандистите и тясно съдействие с трети страни.

В същото време Европейският съвет е надълбоко угрижен за обстановката със сигурността в Северно Косово и изрично осъжда жестокото нахлуване против косовската полиция на 24 септември.

В оповестения документ се показва, че Европейският съюз чака причинителите да бъдат арестувани и изправени пред правораздаването. Европейски Съюз също по този начин приканва Сърбия да сътрудничат изцяло и да предприеме всички нужни стъпки в това отношение.

" Косово и Сърбия би трябвало да поставят непрекъснати старания за деескалация, както и да се подсигурява провеждането на нови избори в Северно Косово допустимо най-скоро с дейното присъединяване на косовските сърби. Неуспешното понижаване на напрежението ще има последици ", се акцентира още в общата позиция.

Европейският съвет също по този начин показва страдание по отношение на неналичието на осъществяване от двете страни на съглашението по пътя към нормализиране, както и други съглашения, реализирани в разговора, подпомаган от Европейски Съюз, воден от висшия представител и подсилен от специфичния представител на Европейски Съюз. Блокът приканва Косово и Сърбия да приложат подписаните съглашения без повече закъснение, в това число основаване на Асоциация на общините със сръбско болшинство.

Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, водачите на Сърбия и Косово би трябвало да се върнат към осъществяването на към този момент контрактуваните съглашения. Председателят на Съвета повтори, че на 26 октомври са били извършени две значими обособени срещи с президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти и че това е доста значимо за нормализирането на връзки.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи през днешния ден, че договарянията в Брюксел с президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на краткотрайните институции в Прищина Албин Курти не са се провалили, защото, както той акцентира, и двамата са изразили подготвеност да ползват постигнатите съглашения и да основат Асоциацията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР