Лидерите на Босна, Хърватия и Сърбия постихнаха съгласие да дадат

...
Лидерите на Босна, Хърватия и Сърбия постихнаха съгласие да дадат
Коментари Харесай

Балкански държави с опит да разрешат споровете, но далеч от споразумения

Лидерите на Босна, Хърватия и Сърбия постихнаха единодушие да дадат подтик на инфраструктурни планове за свързване на страните, само че не съумяха да разрешат голям брой разногласия по време на първата си тристранна среща за последните 6 година, осведоми " Ройтерс ".

Съседките се срещнаха в опит да сключат съглашения за границите, сигурността и други проблеми, които подкопават връзките им от войните през 90-те години на XX век.

" Нашите полемики в никакъв случай не са приятни или елементарни, има доста проблеми, които сме наследили ", сподели сръбският президент Александър Вучич.

" Днес имаме мир и непоклатимост и усилване на нашите търговски връзки ", добави той.

Един от най-належащите въпроси за разрешаване, по думите му, е да се отстранен огромните спънки пред вложителите посредством хармозниране на таксите и митата с Босна.

Според Вучич това е въпрос на живот и оцеляване за Белград.

Хърватия се съгласи да помогне на Босна и Сърбия с проектите им за участие в Европейски Съюз.

Представители оповестиха, че ще продължат да се пробват да разрешат граничните разногласия посредством двустранни съглашения.

" Това беше късмет да обсъдим огромни проблеми като имиграцията на младежите, помиряването, преустановяване на провокативната реторика, промени и съдействие в сигурността ", сподели членът на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР