Лидерът в класирането в турнира на претендентите за световната титла

...
Лидерът в класирането в турнира на претендентите за световната титла
Коментари Харесай

Ян Непомнящи увеличи аванса си на върха в класирането

Лидерът в класирането в шампионата на кандидатите за международната купа по шахмат Ян Непомнящи усили на цяла точка задатъка си на върха в класирането. В партия от шестия кръг на конкуренцията в Екатеринбург руснакът се наложи с белите фигури над китаеца Дин Лирен и събра 4,5 точки в актива си.

29-годишният Непомнящи, който не бе апетитен измежду любимците преди началото на шампионата, реализира третата си победа много елементарно и накара Дин да се съобщи след единствено 40 хода игра.

Доста по-продължителни и оспорвани бяха другите три партии в днешния ден. Французинът Максим Вашие-Лаграв, който заема второ място във краткотрайното класиране с 3,5 точки, съумя с черните фигури да се измъкне от доста деликатна позиция с пешка по-малко против китаеца Ван Хао и в последна сметка да се добере до реми на 83-ия ход.

С реми на 55-ия ход завърши и партията сред руснака Александър Гришчук и американеца Фабиано Каруана. За Гришчук това бе шесто следващо реми, до момента в който за Каруана - трето.

След повече от седем часа игра първа победа в шампионата реализира холандецът Аниш Гири. С черните фигури той съумя да надвие руснака Кирил Алексеенко след 98 хода игра.

В класирането след водача Непомнящи с 4,5 точки се подреждат Вашие-Лаграв с 4 точки, Каруана, Гири, Ван Хао и Гришчук с по 3 точки, а в дъното с по 2 точки остават Дин Лирен и Алексеенко.

Във вторник следва вторият почивен ден за осмината гросмайстори, а в сряда шампионатът публично ще бъде преполовен с партиите сред Каруана и Ван Хао, Вашие-Лаграв и Непомнящи, Дин Лирен и Алексеенко и Гири и Гришчук.

Наградният фонд на шампионата на кандидатите е 500 000 евро, а спечелилият в шампионата ще получи правото да играе в края на годината с норвежеца Магнус Карлсен за международната купа.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР