Лидерът на полската опозиция Доналд Туск заяви, че Полша може

...
Лидерът на полската опозиция Доналд Туск заяви, че Полша може
Коментари Харесай

Доналд Туск: Полша може да получи през декември блокираните от ЕС средства

Лидерът на полската съпротива Доналд Туск съобщи, че Полша може да получи блокираните от Брюксел европейски средства от проекта за възобновяване " още през декември ", съобщи Франс прес.

Туск е претендент за министър председател на Полша на проевропейска трипартийна коалиция, която на парламентарните избори на 15 октомври завоюва болшинство в полския парламент.

" Аз съм претендентът за министър председател на опозицията и в случай че застана отпред на държавно управление, доста бързо ще вземем ограничения, с цел да може първите заплащания да бъдат направени още през декември ", сподели Туск пред полски публицисти в Брюксел.

Полша, която членува в Европейския съюз от 2004 година , нееднократно се конфронтира с Брюксел по време на ръководството на националистическата партия " Право и правдивост ", почнало през 2015 година

На изборите на 15 октомври " Право и правдивост " загуби болшинството си в Народното събрание и в този момент разполага единствено със 194 депутати. Проевропейската съпротива, ръководена от Туск, завоюва 248 от общо 460 депутатски места.

По време на предизборната си акция Туск, който е някогашен ръководител на Европейския съвет, пое ангажимент да възвърне връзките с Брюксел, с цел да бъдат деблокирани 35 милиарда евро европейски средства от проекта за възобновяване след коронавирус. Тези средства бяха замразени от Европейския съюз поради правосъдни промени на Варшава.

Туск се срещна през вчерашния ден в Брюксел с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Резултатите от парламентарните избори " ясно демонстрираха на цяла Европа, че демокрацията, правовата страна, свободата на изразяването и европейското единение не престават да са в действителност значими за нашите жители ", сподели Туск, като посочи, че е горделив от обстоятелството, че е " поляк и европеец ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР