Лидерът на Кубинската комунистическа партия Раул Кастро, кубинският президент Мигел

...
Лидерът на Кубинската комунистическа партия Раул Кастро, кубинският президент Мигел
Коментари Харесай

Куба и Венецуела се нахвърлиха на САЩ, щели да се борят с империализма

Лидерът на Кубинската комунистическа партия Раул Кастро, кубинският президент Мигел Диас-Канел и венецуелският президент Николас Мадуро дадоха знак, че наказателните американски наказания единствено ще засилят решимостта им да се придържат взаимно и да поддържат обществените промени в Латинска Америка, оповестява " Ройтерс ".

Тримата водачи председателстваха заключителната сесия на конференция за взаимност в Хавана, антиимпериалистически конгрес, която събра повече от 1300 обществени деятели, основно от Латинска Америка.

Тридневният конгрес беше призован, с цел да разиска методите за победа над , както го рамкираха уредниците, ръководената от американския империалист атака против прогресивни и социалистически държавни управления и придвижвания .
 Българска партия взе участие в
Българска партия взе участие в " антиимпериалистически " конгрес в Куба

Форумът се организира под мотото " За взаимност, народна власт и против неолиберализма "

Под знамето на успеха над неолиберализма и поддръжката на демокрацията, това се става, откакто обществени безредици раздрусаха ръководеното от консерваторите Чили и откакто спор се развихри в Боливия по отношение на последните избори, които дадоха четвърти мандат на социалистическия водач Ево Моралес.

Протестите също по този начин продължиха и в Бразилия поради вкарването в пандиза на известния някогашен ляв президент Луис Инасио Лула да Силва, левицата си върна властта от десницата в Аржентина , а Съединени американски щати удариха Венецуела и Куба със наказания.

Мадуро и Диас-Канел закриха форума с речи, предавани онлайн от държавната телевизия, в които осмяха обвиняванията на Съединени американски щати, че стоят зад размириците в други страни или са виновни за избирането на леви държавни управления .

Изглежда, че наличието на Мадуро е имало за цел да даде знак, че Куба няма да изостави стратегическия си съдружник , макар опитите на Съединени американски щати и други западни страни и на такива от Латинска Америка да убедят Хавана да го направи.

Мадуро дефинира като " глупави " обвиняванията на Организацията на американските страни, че Куба стои зад вълненията в Чили.

" Това е остарялата тирания на Пиночет и Международният валутен фонд . Хората имат право да търсят опция ", сподели той в дълга и буйна тирада.

Диас-Канел сподели в явна отпратка към вълненията в Чили и аржентинските избори: " Обвиняват ни, че поддържаме Боливарската (венецуелската) гражданска война... до момента в който покриват очите, ушите и устата си, с цел да не виждат, не чуват, нито да признават какво викат хората по улиците: неолиберализмът е стопански неуспех и обществена злополука . "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР