Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е готов да сключи споразумение

...
Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е готов да сключи споразумение
Коментари Харесай

FT: Ким Чен-ун е готов да сключи оръжейна сделка с Путин

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е подготвен да подписа съглашение с съветския президент Владимир Путин за доставка на оръжия за Руската федерация, пише Financial Times.

Един от последните пъти, когато севернокорейският водач Ким Чен-ун пътува в чужбина с обичания си зелено-жълт брониран трен, е за 60-часово пътешестване през 2019 година, с цел да се срещне с тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп за диалози във Виетнам. Това дълго пътешестване обаче не беше сполучливо . Преговорите се провалиха и в границите на месеци Пхенян ругаеше Тръмп на подозрителен британски, заявявайки, че американският президент е " безсрамник “. През идващите дни Ким Чен-ун би трябвало да пътува още веднъж, този път до Владивосток в съветския Далечен изток, с цел да се срещне с президента Владимир Путин.

Обсъжданата тематика? Продава муниции на Москва за войната ѝ в Украйна. Очаква се Ким още веднъж да пътува с влака си. Предполага се, че влакът включва повече от 20 бронирани вагона и специфична кабина за генералния секретар, както тя е известна с блестящо бял интериор.

Но този път сполучливият излаз от пътуването е съвсем обезпечен. За Ким Чен-ун, за който се счита, че е на 39 години, получил обучение частично в Швейцария и таящ огромна обич към американския баскетбол, задачата е типична за немигаща реалполитика. Първите години на власт на Ким се характеризират с брутални репресии , при които неговият полубрат, Ким Чен-нам, погубен с нервнопаралитично вещество, а чичо му, Джанг Сонг-тхак, екзекутиран за изменничество посредством разстрел. Той също по този начин предприе дейности, с цел да отслаби силата на висшите генерали, които го възприемаха като незнайна големина след гибелта на татко му Ким Чен- ир. След като остави своя отпечатък, Ким в този момент преследва идеологията на бьонджин - доктрина, която предизвиква двойното развиване на стопанската система и нуклеарните оръжия. Целта е да се създаде нуклеарен боеприпас, който да промени салдото на силите в Северна Азия и евентуално да заплаши Съединени американски щати. В този подтекст възходящото доближаване на Пхенян към Москва покачва рисковете от неустойчивост в един от най-опасните райони в света. " Оста Русия-Северна Корея усложнява картината на сигурността както в Украйна, по този начин и на Корейския полуостров “, пишат Виктор Ча и Елън Ким от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS–, основан във Вашингтон. Все още не е ясно какво ще включва договорката сред Северна Корея и Русия. Пхенян би могъл да предложи муниции, ракетни установки за залпов огън и балистични ракети с дребен обхват, всичко това ще помогне на Москва да отблъсне контранастъплението на Киев.

В подмяна Москва може да предложи зърно, нефт и военни технологии , както и твърда валута за разплащане. Русия също може да бъде уверена да даде на Северна Корея извънредно чувствителни военни технологии, които биха заплашили нейните съседи, изключително Южна Корея и Япония. " Сътрудничеството сред Русия и Северна Корея може да надвиши покупко-продажбите с стандартни оръжия и хранителна/енергийна помощ, евентуално до напреднали технологии за спътници, нуклеарни подводници и балистични ракети “, прибавят Ча и Ким.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР