Лидерът на Китай Си Дзинпин призова Германия да сложи спирачки

...
Лидерът на Китай Си Дзинпин призова Германия да сложи спирачки
Коментари Харесай

Си Дзинпин търси съюзник в Германия за търговската война с ЕС

Лидерът на Китай Си Дзинпин прикани Германия да постави спирачки на задаващата се комерсиална война на Европейския съюз с Пекин.

В диалог с немския канцлер Олаф Шолц, Си атакува тактиките за икономическа сигурност на Европейски Съюз и прикани Германия да остане отворена за китайски вложения.

" [Надявам се], че Германия ще упорства Европейският съюз да отстоява правилата на пазара и справедливостта и да работи с Китай за гарантиране на лоялна пазарна конкуренция и почтена търговия, както и на постоянни промишлени и стойностни вериги ", е споделил китайският президент на Шолц, съгласно държавната осведомителна организация Синхуа.

Европейската комисия стартира инспекция на държавните дотации за създадените в Китай електрически транспортни средства. Въпреки че Си не загатна за инспекцията, този ход накара почитан чиновник да изиска от Европейски Съюз да " прояви въздържаност при потреблението на търговски средства за отбрана ". Освен това Брюксел е изправен и пред апели да прегледа държавните дотации за китайските браншове на вятърната сила и медицинските произведения.

Очаква се до края на годината Си да се срещне с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ръководители на Европейската комисия и Европейския съвет. Комисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон ще посети Пекин и Хонконг идната седмица.

Нарастващият фокус на Пекин върху идеологията, принудата по отношение на съдружници на Съединени американски щати като Япония, Канада и Литва и напористата позиция по отношение на Тайван принудиха държавните управления на Европейски Съюз да се съсредоточат върху по този начин нареченото " унищожаване на риска " в връзките на блока с Китай. Само тази седмица министър-председателите на Нидерландия и Ирландия - които имат големи търговски връзки с Китай - обикалят страни от Малайзия и Виетнам до Южна Корея, търсейки различни пазари в Азия.

Си наподобява угрижен за това, че Европейски Съюз следва американската линия във връзка с Китай, до момента в който той ще пътува до Съединени американски щати, с цел да се срещне с президента Джо Байдън на фона на изострящата се конкуренция сред двете най-големи стопански системи в света.

" Отношенията сред Китай и Европа са от основно значение за стабилността на международния ред и просперитета на евразийския континент ", съобщи Си. " Китай преглежда Европа като изчерпателен стратегически сътрудник и значим полюс в многополюсния [свят] ". Споменаването на многополюсния свят е общата офанзива на Пекин против това, което той вижда като международен ред, желан от Съединени американски щати.

В малко изказване от канцеларията на канцлера се споделя, че Шолц е " обменил отзиви за двустранните връзки и съдействието в икономическия бранш " със Си.

Според Синхуа Шолц е изразил интерес към " задълбочаването на германско-китайските връзки " и към " най-големите триумфи на немските компании в Китай ", без да загатва съответно позицията си по връзките сред Европейски Съюз и Китай. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР