Лидерът на испанските консерватори днес за втори път не успя

...
Лидерът на испанските консерватори днес за втори път не успя
Коментари Харесай

Испанският парламент окончателно отхвърли кандидатурата на лидера на консерваторите за премиер

Лидерът на испанските консерватори през днешния ден за повторно не съумя да събере поддръжка в Народното събрание за премиерската си кандидатура, макар че партията му завоюва националните избори, предадоха международните организации.

Алберто Фейхоо съумя да събере 173 гласа " за " кандидатурата си при 177 " срещу " по време на вота в долната камара на испанския парламент в Мадрид. Това бе почти същият резултат като на предходното гласоподаване преди два дни.

Неговата " Народна партия " завоюва 137 депутатски места в долната камара на изборите през юли, което е най-вече от всички парламентарно показани партии. Дори поддръжката на крайнодясната партия " Вокс " и нейните 33 депутати, както и на двама депутати от дребни консервативни партии, обаче не бе задоволителна за избирането на Фейхоо на премиерския пост.

Неговата загуба отваря вратата за левоцентристкия водач на социалистите Педро Санчес, чиято партия се класира на второ място на изборите и е допустимо той да успее да се завърне на власт, в случай че успее да убеди по-малките партии да го поддържат. Санчес бе министър председател на Испания през последните пет години и е изпълняващ длъжността министър председател на страната, до момента в който новото държавно управление бъде образувано.

Резултатите от изборите през юли доведоха до накълцан като състав парламент, в който 350 депутатски места са разпределени сред 11 партии. Това значи, че пътят към основаване на държавно управление, е комплициран.

Правителството в оставка на Санчес организираше смели политики по тематики като правата на дамите и климатичните промени, означи АП, представена от Българска телеграфна агенция. Той насрочи предварителни избори за предишния юли, откакто партията му се показа зле на локалните и районни избори преди този момент.

За да си обезпечи още един мандат, 51-годишният политик ще би трябвало да убеди депутати от леви, районни партии и сепаратистки партии да го поддържат. Преговорите за тази опция се водят към този момент от няколко седмици.

Ако до 27 ноември не бъде гласувано държавно управление, ще бъдат планувани нови общонационални избори за 14 януари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР