Лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския

...
Лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския
Коментари Харесай

Манфред Вебер: Орбан трябва да реши дали иска ФИДЕС да остане част от ЕНП

Лидерът на групата на Европейската национална партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер съобщи през днешния ден, че унгарският министър председател Виктор Орбан би трябвало да реши към коя политическа група желае да принадлежи партията му ФИДЕС, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден Орбан сподели по унгарското радио, че ръководещата в Унгария националистическата партия ФИДЕС-Унгарски цивилен съюз може да излезе от десноцентристката ЕНП. Това става на фона на скандал поради проведената от държавното управление в Будапеща медийна акция против водещи политици на Европейски Съюз.

Премиерът Орбан разгласи също, че в неделя ще посети Варшава, където ръководещата партия " Право и правдивост " не е член на ЕНП и по този начин акцентира доближаването си с Полша, показва Франс прес.

" Бих предпочел ЕНП да се реформира, с цел да може антиимигрантските сили като нас да имат място в нея, само че е ясно, че в случай че би трябвало да помислим за нещо друго, то е с Полша, с което ще преговаряме на първо време ", изясни Орбан.

Манфред Вебер изиска Орбан да извърши няколко условия, с цел да не бъде изключена ФИДЕС от ЕНП, за което упорстват дузина партии членки на това политическо семейство. Въпросът с отстраняването е включен в дневния ред на съвещание на ЕНП, което ще се организира на 20 март.

Днес Орбан повтори, че не има намерение да трансформира позициите си и акцентира, че резултатът от иден спор с Вебер и ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер " може би ще е, че нашето място в последна сметка не е в ЕНП, а отвън нея ".

" Няма да вършим взаимни отстъпки с имиграцията и отбраната на християнските полезности ", беше безапелационен унгарският министър председател.

От Варшава, където е на посещаване в навечерието на изборите за Европарламент, Вебер сподели, че е пристигнало време Орбан да направи избор. " Той е този, който би трябвало да реши. Никой не е длъжен да остане в ЕНП. ФИДЕС е добре пристигнала, само че ЕНП се основава на общи хрумвания и полезности ", съобщи Агенция Франс Прес.

" През последните години и месеци Виктор Орбан постоянно е заявявал явен ангажимент за оставане в ЕНП ", сподели Вебер, представен от Ройтерс.

" Всеки, който стъпва на общите хрумвания, може да остане, други могат да изоставен или би трябвало да бъдат изгонени, в случай че това повече не се приема ", уточни Вебер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР