Лидерът на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов няма нищо

...
Лидерът на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов няма нищо
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати разследването срещу Бойко Борисов за "Барселонагейт"

Лидерът на ГЕРБ и сегашен народен представител Бойко Борисов няма нищо общо със закупуването на къща в Барселона за 2,9 млн. евро. Това оповестяват от Софийска градска прокуратура.

Поради високия публичен и медиен интерес и след позволение на наблюдаващите прокурори Софийска градска прокуратура (СГП) дава информация за досъдебно произвеждане, формирано на 23.11.2020 година

Срещу Стефан Христов е формирано дисциплинарно произвеждане

Извършени са множество процесуално-следствени дейности, в това число разпити на над 20 очевидци, измежду които някогашни магистрати, националният представител от 49-ото Народно заседание Бойко Борисов и други.

В хода на следствието са събрани голям брой писмени и материални доказателства. Извършено е претършуване и изземване, направена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за следствие (ЕЗР) до Испания и Кипър, като след осъществяването им резултатите от същите са приобщени към делото.

Единият от тях е наблюдаващият прокурор по делото „ Барселонагейт “

Събрани и оценени са голям брой документи, добити в резултат на откриване на банкова загадка, данъчна и осигурителна информация, заявления от КПКОНПИ и други.

След обширен разбор и инспекция на всички събрани материали екип от прокурори е стигнал до извода, че не са налице доказателства, които да сочат по безспорен и безапелационен метод, че е осъществено закононарушение - пране на пари, изразяващо се в закупуването на неподвижен парцел в Барселона.

Проверката е посочила, че Стефан Христов не е работил „ ритмично по делото “

От направената по делото счетоводна експертиза - в частта, анализирала придвижванията по сметките на Бойко Борисов, не са били открити относими към актуалното произвеждане транзакции. От заключението на вещото лице излиза наяве, че къщата в Барселона е закупена със средства на комерсиално сдружение с предмет на активност образуване и реализиране на вътрешен и интернационален туризъм и обвързваните с него туристически услуги и други

„ В хода на наказателното произвеждане не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде изработен безапелационен извод, че неподвижен парцел е закупен с парични средства, добити от закононарушение “, се показва в постановлението на СГП.

През идния октомври членове на мониторинговата група още веднъж ще бъдат в България

Не са събрани доказателства, че недвижимият парцел в Барселона е закупен с парични средства, добити от незаконна активност. От събраните писмени, гласни и материални доказателства се открива, че придобиването на парцела за сумата от 2 900 000 евро от А. Чаушев е било направено по силата на контракт за мандат с комерсиално сдружение „ Т. Т. С ”.

Същевременно, преди прекратяването на наказателното произвеждане, наблюдаващите прокурори са отделили материали в настрана следствие за четири закононарушения, а точно – пране на пари по отношение на увеличение на капитала на испанско комерсиално дружество; пране на пари за преводи сред физически лица с букви Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на неподвижен парцел в Турция и за неизгодна договорка във връзка продажба на акции на комерсиално сдружение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР