Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разви днес поредната версия за

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разви днес поредната версия за
Коментари Харесай

Борисов излезе с ново подозрение за 600 фалшиви карти за гласуване

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разви през днешния ден следващата версия за това по какъв начин се готвят изборни операции посредством машините за гласоподаване. Във включване от Раковски, където беше на посещаване поради сигнали за репресии против поддръжници на неговата партия, той разгласи, че има информация за 600 спомагателни смарт карти за устройствата за машинно гласоподаване, посредством които да се приготвят измами с вота в неделя.

" Днес настоявам, че има 600 карти, по този начин както започнаха да изкачат машини - тук 150, там 228, които са готови точно за тея машини. Или в случай че не им стигат гласовете, мушкат подправена бяла пластика, както когато отиваш на банкомата и си теглиш пари. Само че нарушителят идва с една такава пластика и ти източва парите. По същия метод 600 карти има повече ", сподели Борисов, а на въпрос къде тъкмо ще бъдат употребявани тези карти добави, че са предопределени за изборните секции.

По думите му съперниците му по тази причина се противопоставяли на броенето на контролните разписки от машинното гласоподаване, тъй като щели да ги " чукат с тези бели пластики ". По време на монолога си обаче Борисов нито изясни, нито пък беше запитан от кое място има информация за въпросните смарт карти, къде се намират те, както и дали е уведомил виновните институции за готвената съгласно него операция.

В реалност по-рано през днешния ден в изявление за Българска национална телевизия изпълнителният шеф на фирмата-доставчик на устройствата за машинно гласоподаване Веселин Тодоров разгласи, че в страната са докарани спомагателни 400 машини, които няма да се употребяват за идния избор, а задачата им е да послужат за сервизна активност или аварийни елементи едвам след изборите, в случай че някоя от машите се счупи в изборния ден. На въпрос от " Дневник " обаче от " Сиела норма " доуточниха, че тези устройства не разполагат със смарт карти, тъй като те се поръчват в допълнение и отхвърлиха да са правили сходна поръчка, както и да разполагт с спомагателни 600 карти.

В допълнение към това тезата на Борисов издиша и по различен индикатор - към всяка машина са планувани по 5 смарт карти (2 за комисията и 3 за избирателите). Смарт картите работят единствено с машината, за която са предопределени, което значи, че в случай че се цели операция, то би трябвало всяка карта да се настрои за несъмнено устройство, което би изисквало прекалено доста старания. Освен това в методическите инструкции ясно са разписни дейностите по предаването на машините на членовете на секционните комисии:

" Представителят на " Сиела Норма " АД, в наличието на членовете на СИК, конфигурира и тества машината за гласоподаване. След тестването машината разпечатва квитанция за настоящо положение. Разписката се съпоставя с получения в запечатан плик криптографски идентификатор за настоящата версия на потребления програмен продукт. Разписката, петте карти и ПИН-кодът се слагат в плик, който се запечатва и се подписва от присъстващите членове на СИК и се разпечатват чак преди началото на изборния ден.

, разгласи, че в склад на " Карго партнер " се намират спомагателни 228 машини, които ще бъдат употребявани за излъчването на 228 хиляди манипулирани гласа. Впоследствие от Централната изборна комисия и от компанията снабдител на устройствата за машинно гласоподаване " Сиела норма " отхвърлиха тази доктрина като обявиха,

. Според Борисов и негови съпартийци гласоподавателят може да уточни на машината, че ще гласоподава единствено за президент, само че откакто упражни това право да изиска и за депутати, което да провокира чудене в секционните комисии и след консултация с районните гласоподавателят да получи още една карта за гласоподаване с машина, с което да повтори и вота за президент.

В методическите инструкции на ЦИК към секционните комисии обаче не съществува догадка за предоставяне на втора карта. Там е посочено, че гласоподавател, който е дал своя вот единствено в един тип избор и се е подписал в изборния лист, няма право още веднъж да гласоподава в другия тип избор. От Централната изборна комисия също оповестиха, че секционните комисии не са инструктирани да дават втора карта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР