Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева призова политическите сили в

...
Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева призова политическите сили в
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Има няколко месеца, в които депутатите трябва да вземат важни решения

Лидерът на " Движение 21 " Татяна Дончева прикани политическите сили в 48-ото Народно заседание да не губят парламентарно време по въпроси, които могат да се решат и с предварителни диалози. Според нея още по време на предизборната акция водещите политически сили е можело да създадат съвещания по въпросите за новия гуверньор на Българска народна банка и новия състав на Висшия правосъден съвет и Инспектората към него.

По думите й сега цялото внимание на политическите сили е концентрирано върху това дали може да се направи държавно управление. Дори и да не се сформира кабинет, обаче има няколко месеца, в които Народното събрание би трябвало да вземе значими решения.

" Българска социалистическа партия от през вчерашния ден слагат въпроса за какво толкоз късно се свиквал Народното събрание. А предходната година три Народното събрание губеха по месец и половина, с цел да се схванат по какъв брой души да има в комисия и какво да е разпределението. Ами въпросът за съставите на комисиите може да мине и в този момент, преди свикването на Народното събрание. Това в предходни легислатури е решавано за половин час, в този момент го вършат по месец и половина ", сподели тя пред Българска национална телевизия.

Дончева посочи, че всички български партии отвън " Възраждане " поддържат участието ни в НАТО и Европейски Съюз и не слагат под въпрос наличието ни там.

Според нея формулировката за евроатлантическо болшинство е евфемизъм, който да изясни за какво се прави композиция от партии, които нямат нищо общо като цели и полезности и не желаят да бъдат дружно.

" Това е заслон, опрощение и опаковка, с цел да мине това пред необятната общност. Не се върви натам, обаче. Някой го тика, само че аз не виждам по какъв начин това може да стане. За българската общност е ясно, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са носители на модел, който би трябвало да бъде изрично непризнат. Той не може да бъде разграждан и отричан от самите си основатели и носители ", добави още тя.

Дончева разкритикува и контрактуваните от България задължения за промени в законодателството по Плана за възобновяване и резистентност.

" Превръщането на КПКОНПИ в проверяващ орган е противоконституционно. Също и общият контрол на прокуратурата и опита на Зарков да свие обсега на този общ контрол. Трябва да има мярка в прокуратурата и когато там има естествен основен прокурор, той споделя, че не може да се меси във вътрешните работи на партиите, да е на всяко гърне мерудия. КПКОНПИ беше измислена като бухалка на ГЕРБ и разделянето му на две структури ще даде известно проветряване, тъй че да се махнат фрагментите на ГЕРБ, назначени по партизански аргументи. 

Но ние към този момент сме набълбукали българското законодателство с една антикорупционна тема, която взаимно си опонира и забавя процесите и в този момент въпросът е по какъв начин да го решим този законодателен проблем. Само че те, водени от желанието да пробутаме Плана за възобновяване, сложиха такива юридически неща, които нито зависят от тях, нито са ги измислили, нито са им налични и ги сложиха като изискване България да получи парите. Европейците се съгласиха и в този момент с нашите камъни по нашата глава ", сподели Дончева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР