Лидерът на БСП Корнелия Нинова запазва поста си, след като

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова запазва поста си, след като
Коментари Харесай

Под сянката на “Магнитски” и викове “Оставка!” Нинова запази поста си

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова резервира поста си, откакто юбилейният 50 по ред конгрес на алената партия мина под знака на претенции за оставката й. Предложението мандатът на Нинова да бъде преустановен предварително е отхвърлено с гласовете на 537 делегати. 221 са дали своят вот в поддръжка на предлагането Нинова да се отдръпна.

Също по този начин Мандатната комисия се произнесе, че част от искащите оставката на Нинова – Кирил Добрев, Калоян Паргов и Димитър Дъбов, нямат право да вземат участие в конгреса.
“Нинова, откажете се ”
Проектът на резолюция за отстраняването на Нинова е подписан от видни социалисти, измежду които Сергей Станишев, Георги Пирински и Димитър Дъбов. В началото на конгреса евродепутатът Петър Витанов изиска като първа точка в дневния ред да бъде разисквано прекратяването на пълномощията на Нинова. Предложението му обаче не беше гласувано от ръководещия съвещанието Георги Свиленски, който изясни, че то опонира на устава на Столетницата.

След Витанов изявление направи и служебният правосъден министър Крум Зарков. Той съобщи, че поддържа предлагането на Витанов.

“Подкрепям предлагането на евродепутата Петър Витанов за преустановяване на мандата на ръководителя на Българска социалистическа партия ”,, който е член на партията.  “Призовавам, Нинова, през днешния ден да се откажете да печелите този конгрес, с цел да може Българска социалистическа партия да завоюва изборите ”, добави той.
“И другарката Нинова – с влака за Мизия ”
Още в петък членове на партията направиха остри изявления против управлението на партията. Екслидерът на партията Сергей Станишев съобщи, че Българска социалистическа партия постоянно се е борила за първо място на избори. “Сега се борим да не бъдем на пето, а на четвърто, това е обидно и горчиво за всеки един човек от левицата ”, акцентира той.
Остър в изявленията си преди конгреса, който в събота не беше позволен от защитата на конгреса. Той напомни, че от предходния конгрес има подадена оставка от страна на Нинова и тя още не е изтеглена. “Конгресът може да реши да я установи, какъв е казусът, Конгресът може да прави всичко и другарката Нинова – с влака за Мизия ”, добави той. “Оставка! ”
Докато ръководителят на Българска социалистическа партия изнасяше политическия си отчет пред 50-ия Конгрес на Българска социалистическа партия, делегати отвън залата скандираха “Оставка ”, след коeто влязоха и вътре. Представителите на така наречен вътрешна съпротива в партията си направиха и обща фотография на стълбите пред залата.

Сергей Станишев разяснява пред публицисти, че има отвод от управлението да поеме отговорност. Всички хора, които сме се събрали пред конгресната зала, го вършим, тъй като сме загрижени и разтревожени за ориста и на Българска социалистическа партия, и на левицата, уточни той.

В началото на съвещанието Петър Мутафчиев пък съобщи, че към девет делегати по решение на Народно събрание на Българска социалистическа партия са отстранени от днешното съвещание и изиска да се възвърне правото им да участват на съвещанието на Конгреса. Това е противоуставно, не може Народно събрание да трансформира решения на конференциите, уточни той.

„ Категорично не стои на дневен ред тематиката за промяна на ръководител. Корнелия Нинова беше определена през 2020 година за ръководител на директен вътрешнопартиен избор, което ще рече, че всеки български социалист имаше правото да дефинира какъв да е ръководител “, съобщи преди началото на конгреса Александър Симов, член на Националния съвет на Българска социалистическа партия.
Под знака “Магнитски ”
Днешният конгрес на левицата мина под знака на глобите по световния закон “Магнитски ”. Сред глобените е и Румен Овчаров, който през днешния ден зае челните редици на делегатите на конгреса. Овчаров, който е и част от управлението на Българска социалистическа партия, сбито включването му в санкционния лист, като съобщи, че нищо не го тормози.

“Съединените щати могат да си приказват каквото желаят. Нищо не ме тормози. Тук ще се блъскаме ли, или ще вървим? Нямам какво да кажа. Ако имам нещо да кажа, че ви извикам и ще ви кажа. Сега, в случай че обичате, ме освободете ”, сподели Румен Овчаров.
Без ГЕРБ, само че с “Възраждане ” против еврото и против джендърите
Българска социалистическа партия няма да се коалира с ГЕРБ, само че с кого левицата ще си сътрудничи ще се взема решение след изборите. Това пред 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия ръководителят Корнелия Нинова.

Тя съобщи, че с президента Румен Радев Българска социалистическа партия има не персонални, а идеологически разлики.

Нинова прикани да се постави завършек на вътрешните борби.

Българска социалистическа партия поддържа настояването на партия “Възраждане ” за референдум за еврото.

“Точно те, които години наред се хранеха от държавното управление на ГЕРБ и от режима на Бойко Борисов, и това го знаете, тъй като го виждате във всяка община, та тъкмо те през днешния ден най-високо викат, че Българска социалистическа партия ще се коалира с ГЕРБ и че това към този момент е контрактувано, тези, които години наред са на хранилката на ГЕРБ с една единствена цел – да разрушават от вътрешната страна партията ”, сподели Нинова.

Конгресът на Българска социалистическа партия взе решение за осъществяване на референдум за или срещу джендър идеологията в учебните заведения. Делегатите на Конгреса утвърдиха и отчета на Нинова за нова стратегия и идея за промени в Устава на партията. Документите са признати с 538 гласа “За “ и 6 гласа “Против “.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР