Лидерът на БСП Корнелия Нинова използва парламентарната трибуна, за да

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова използва парламентарната трибуна, за да
Коментари Харесай

Борисов ни се подиграва, а вие си чешете езиците

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова употребява парламентарната естрада, с цел да насочи упреци към новите партии в Народното събрание - " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се, мутри вън ". От няколко дни социалистите нападат протестните обединения, като ги упрекват в безучастие или съглашателство с Движение за права и свободи. Офанзивата на Българска социалистическа партия стартира поради позициите на трите обединения, че Българска социалистическа партия е партия на статуквото.  

" Движение за права и свободи потеглят да ръководят с вас, помислете си какво ви чака... за нас политиката на ГЕРБ оттук насетне е да основава безпорядък, неустойчивост и неустановеност в страната. Не се поддавайте на тези провокации, които в това число и тук ви устройват. Поведението на Борисов е ясно - той също е обичайно пореден. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически субекти не могат сами. Не ви стигат гласове. В същото време нападате Българска социалистическа партия и отказвате протегната ръка от Българска социалистическа партия, тъй като смятате, че ние сме партия на статуквото. Очевидна липса на политическа мъдрост в този момент проявявате ", изясни Нинова в декларация от името на левицата.

Соцлидерката подсети, че в предходния парламент  " Обединени патриоти " са били явният сътрудник на ГЕРБ, а прикрито ръководещият сътрудник е било Движение за права и свободи.

" Движение за права и свободи през днешния ден декларират - няма да управляваме с ГЕРБ и няма да поддържаме и Българска социалистическа партия, тъй като са партии изгубили изборите. Те управляваха и с ГЕРБ, и с Българска социалистическа партия. Понеслите негативите от това са ГЕРБ и Българска социалистическа партия, а в този момент потеглят да ръководят с вас. Помислете си какво ви чака ", подчертава Корнелия Нинова. 

Декларацията й приключи с упреци, че новите партии са мощни на думи, само че не и на каузи, тъй като не са подкрепили Българска социалистическа партия и в следствие ГЕРБ са бетонирали свои хора в енергетиката. 

" Борисов ни се подиграва сега. Той си работи, до момента в който вие си чешете езиците ", приключи Нинова. 

Реакции

От ГЕРБ също изчетоха декларация от името на групата. В нея бе заложен въпросът водят ли се подмолни договаряния за сформиране на държавно управление с мандата на " ИТН " и с поддръжката на " Демократична България ", Движение за права и свободи и " Изправи се! Мутри вън! ".

Тома Биков акцентира, че по време на петъчното съвещание новото болшинство е избрало ръководители на трите най-важни комисии в Народното събрание. Той разясни, че Георги Ганев е бил определен за ръководител на Бюджетна комисия с гласовете на " ИТН ", " Демократична България ", " Изправи се! Мутри вън " и от Движение за права и свободи. 

" Каква е общата идейна база на " ИТН " и " Демократична България ", че по този начин елементарно се поддържаха едни други, с цел да заемат най-важните позиции в Народното събрание. Къде бяха извършени тези договаряния? Защо всички заедно се отметнахте от предизборните си обещания за бистрота и гласност на всяко ваше политическо деяние ", уточни още Биков. 

Движение за права и свободи: Детронирането на ГЕРБ е смяната

В отговор Йордан Цонев от Движение за права и свободи подчертава, че Детрониране на ГЕРБ от властта - това е смяната и друга няма.

" Първо, ние сме партия, която отпреди демокрацията желаеме народна власт. Отпреди 10 ноември нашите корени, нашите родители, нашите предшественици са се борили за това. Някои от тях са още живи. Второ, незабавно след измененията Движение за права и свободи постоянно е следвала една доста ясна кардинална позиция - НАТО и по-късно Европейски Съюз. ", добави Цонев.

" Връх на нелепостта "

Реакция към декларацията на ГЕРБ последва от " ИТН ". Тошко Йорданов определи декларацията на ГЕРБ като върха на нелепостта.

" Вътре беше цялостно с лъжи. Ако нещо ви учудва за какво залата гласоподава по този начин предните два дни, това е, тъй като няма политическа партия, която да се докосна даже до вас. Всеки в тази зала, който е отвън ГЕРБ, би трябвало да знае, че в случай че гласоподава каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде изменник към гражданското общество. Тук няма поле за размисъл. Дали ние ще съставим кабинет, или не, първо ще забележим какво ще направи ГЕРБ, по-късно ще пристигна процедурата при нас, по-късно ще видите какво ще създадем ние ", сподели още Йорданов.

По време на съвещанието стана ясно също, че Борисов няма да бъде изслушан в Народното събрание, както и че ГЕРБ оферират да се сътвори анкетна комисия " Росенец "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР