Лидерът на БСП Корнелия Нинова е сигнализирала европейски институции и

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова е сигнализирала европейски институции и
Коментари Харесай

Нинова подаде сигнал до европейските институции и дипломати за орязването на партийните субсидии

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е алармирала европейски институции и дипломати за признатите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с смяна във финансирането на политическите партии, съобщиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.
Писмената тъжба е пратена до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, ПЕС и посланиците на страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати в България. В писмото се изяснява, че признатата смяна планува намаляването на държавната дотация за партиите и обединенията, като един получен автентичен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лв..
" Тези промени засягат базови правила на действието на политическите партии, транспарантното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки ползи. Измененията се вършат ненадейно, без подготовка и разискване, три месеца преди локалните избори, което лишава опозицията от запас за равнопоставено присъединяване в изборния развой ", написа в писмото. 
Според Нинова признатото предложение от ръководещата партия за дотация от 1 лев на глас е надалеч от съответното му решение, като най-хубаво доказателство за това са думите на министър-председателя Бойко Борисов, казани при внасянето на законопроекта в Народното събрание: " Ще стане най-после като в доста страни милиардерите и олигарсите да са и министър председатели - няма да мине доста време и партиите ще станат благосъстоятелност на предприемачите ".
Лидерът на левицата акцентира, че намаляването на партийните дотации и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално трансформира изискванията на действие на демократичната политическа система в България. " Политиката се трансформира във функционалност на частни ползи, за които няма гаранции, че ще съставляват публичния интерес. В последна сметка политическите партии ще бъдат задължени да извършват услуги на своите донори ", написа в писмото.
От Българска социалистическа партия напомнят, че са потърсили разговор по тематиката с парламентарно показаните партии, само че до подобен не се е стигнало. Според левицата решението за фрапантното намаляването на дотациите в страна от Европейския съюз опонира на европейските демократични практики, които подсигуряват политическия плурализъм. " Считаме за собствен дълг да уведомим европейските институции за тези антидемократични дейности с вярата за отговор и позиция по този въпрос ", се споделя в писмото.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР