Личните лекари няма да бъдат премахнати, ще се промени начинът

...
Личните лекари няма да бъдат премахнати, ще се промени начинът
Коментари Харесай

Стою Стоев: Личните лекари няма да бъдат премахнати, ще се промени начинът им на заплащане

Личните лекари няма да бъдат отстранени, ще се промени методът им на възнаграждение, а обслужването на пациентите ще се усъвършенства. Това сподели пред БНР депутатът от „ Продължаваме промяната “ Стою Стоев – правист и член на парламентарната Комисия по опазване на здравето, по отношение на предлаганите от ръководещите законодателни промени.

Стоев изясни, че концепцията е всички персонални лекари де се „ отворят на изгода за пациентите “.

„ Ако си харесате един, можете да ходите единствено при него. Досието ви ще бъде електронно и всеки един персонален доктор ще има достъп до него. Ако вашият персонален доктор няма опция да ви одобри в този момент, можете да отидете при различен експерт, на който имате доверие “.

Депутатът бе безапелационен, че замисълът на предлагането е да се понижат опашките, от които се оплакват доста жители.

„ В момента доста хора се оплакват, че чакат с часове, с цел да бъдат признати. Идеята на измененията е, че ще можете да си записвате час без опашка и непосредствено да отивате при персонален доктор “, сподели Стоев. В допълнение той посочи, че в случай че положението на един пациент изисква по-голяма неотложност, той няма да чака един ден, с цел да отиде при даден експерт, а ще може да се вземе направление допустимо най-бързо.

Депутатът засегна и тематиката за идната анулация на изключителната епидемиологична конюнктура, само че предизвести, че при повишаване броя на случаите е допустимо някои ограничения да се върнат и след 1-ви април, като обаче те сигурно ще бъдат много по-ограничени от настоящите в този момент.

„ Карантината на контактните лица също ще отпадне от 1-ви април, това се отнася и за наложителното носене на маски “, сподели той. Стоев изясни, че районните РЗИ няма да могат да вкарват ограничения, които опонират на конституцията и като образец даде наложителното карантиниране на контактните лица, което няма да може да се постанова на локално равнище. Той добави, че ограниченията, които ще могат да се подхващат на локално равнище, ще бъдат ясно разказани в законопроекта и това ще бъдат основно по-леките – носенето на маски, спазването на отдалеченост.

Стою Стоев засегна и тематиката за добавките на медиците, които са ангажирани с лекуване на Коронавирус заболели. Той бе безапелационен, че тези суми ще се изплащат още 3 месеца, средствата са планувани в бюджета, само че се постанова да бъдат уредени в законодателството поради отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР