Личните лекари и специалистите в извънболничната помощ да издават направления

...
Личните лекари и специалистите в извънболничната помощ да издават направления
Коментари Харесай

Личните лекари да могат да издават направления за антигенен тест

Личните лекари и експертите в извънболничната помощ да издават посоки за бърз антигенен тест за COVID-19.

Това е новата концепция на Министерството на здравеопазването на фона на увеличаващия се брой случаи на ковид и навлизането в нова вълна, съпроводени с доста едва тестване.

Преди това обаче от Министерство на здравеопазването с оповестяването на края на изключителната епидемиологична обстановка взеха решение, че опцията за издаването на направление за PCR тест от персоналния доктор ще бъде отстранена. За да се получи такова направление в този момент, би трябвало да се мине през няколко стадия - посещаване при джипи, откъдето да се получи направление за експерт и вероятно след обзор там да се вземе документа, с който към този момент да се стигне до лабораторията.

От министерството отново се връщат към разновидността за удобства достъп до направление, само че единствено за антигенен тест, който по този начин или другояче е с по-компромисна меродавност, само че е по-евтин от PCR-а.

Според известието от Министерство на здравеопазването се предлага бързите антигенни проби за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните проучвания, заплащани от бюджета на НЗОК.

" С смяната се цели възстановяване на качеството и навременността на здравната помощ за пациентите и разширение на дейностите за ранно разкриване на зараза с ковид. Ранното доказване на съществуваща зараза у инфектираните лица и последващите ограничения за тяхното карантиниране или изолираност би довело до доста закъснение на разпространяването на COVID-19.
Необходимите финансови средства за използване на препоръчаните от Министерство на здравеопазването промени са в границите на бюджета на НЗОК за съответната година. ", се споделя още там.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР