Личните данни на много варненски деца са застрашени. Причината за

...
Личните данни на много варненски деца са застрашени. Причината за
Коментари Харесай

Личните данни на деца от Варна са достъпни след пробив в системата за прием в училища и градини

Личните данни на доста варненски деца са застрашени. Причината за това е, че системата за банкет в учебни заведения, детски градини и ясли в морската ни столица е компроментирана . За това е алармирал компютърен експерт от Варна, който желае да остане неизвестен. Той e демонстрирал нагледно и с образци по какъв начин данните могат да бъдат изтеглени.
До подозрението за пробив в системата за банкет в образователните заведения експертът доближава, откакто гледа видео в мрежата, което демонстрира по какъв начин различен компютърен експерт безусловно за секудни демонстративно изтегля персоналните данни на десетки хиляди старозагорци .

Тъй като двете осведомителни системи са разработка на една и съща фирм а (Информационно обслужване АД),  пробойната е една и съща.

Пробивът в системата пряко разрешава достъп до данни без наложителното идентифициране на запитващия - въвеждане на ЕГН и персонална карта на родител/настойник на детето.

В писмото си компютърният експерт написа:
" Надявам се да извършите нещо по въпроса, с цел да се спре това приключване на информация. Аз също съм пострадал от това и данните на моите деца също се демонстрират от тези информации. "
В момента от община Варна са се самосезирали и достапът и до двете системи за банкет в учебните заведения - https://school.is-vn.bg/ и в детските заведения - https://dg.is-vn.bg/ е спрян .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР