Лични проверки започнаха прокурори от ВКС по сигнали за корупция

...
Лични проверки започнаха прокурори от ВКС по сигнали за корупция
Коментари Харесай

Иван Гешев обяви, че проверява сигнали за корупция срещу Б. Б. и М. Н.

" Лични инспекции " започнаха прокурори от Върховен касационен съд по сигнали за корупция и корист с власт от Б. Б. - ръководител на политическа партия и М. Н. - някогашен министър, както и други лица. 

Това се афишира в публикувано от Върховната касационна прокуратура прессъобщение в четири точки. Те оповестяват постъпилите " през миналата седмица " сигнали, които обвинителите са се заели да ревизират. 

Съобщението идва в седмицата след брифинга на основния прокурор Иван Гешев, който нападна някогашния министър председател Бойко Борисов и " политическия отпадък " с обещания да разкрие повече детайлности през идващите дни. 

Не се прецизира дали зад буквите Б. Б. стои Борисов. Както и кой е някогашният министър М. Н. В кабинетите обратно се откриват двама с тези букви - Мариана Николова на туризма в последния мандат на Бойко Борисов, и Мирослав Найденов на земеделието в първия.

Освен този сигнал, прокуратурата ще ревизира и различен - " съдържащ изказвания за пренесени при започване на 2021 година през границата на страната към непозната страна големи суми в български левове посредством потребление на летателни средства на Държавен авиационен оператор със остаряло наименования " Авиоотряд 28 ". 

Третият сигнал е " от жител " и съдържа изказвания за противоправни дейности на членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет – К.Ч. и Г.К.

Инициалите съответстват с тези на прокурорите Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които бяха измежду шестимата, подписали и внесли във Висш съдебен съвет настояването за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор, незабавно щом претендентът за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел разгласи, че една от първите й задания ще бъде да задейства такава процедура посредством министъра на правораздаването.

Последният сигнал бил " от съдружие " и съгласно него някогашен член на Европейския парламент с букви М. Г. е обитавал нелегално общинско жилище в София. Подобен сюжет бе припомнен през последните седмици и той е обвързван с Мария Габриел. 

" В взаимозависимост от спецификата на въпросите и в сходство със закона ще бъдат осъществени всички нужни дейности за изясняване на изнесените изказвания, в това число и условие на информация от КПКОНПИ, ДАНС, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ГДНП, ГДБОП и други министерства и ведомства ", гласи известието. Извършвала се и " персонална инспекция по отношение на изнесени от основния прокурор на Република България по време на брифинг на 15.05.2023 година данни за осъществена търговия с въздействие и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. На 19.05.2023 година от основния прокурор са снети пояснения, като са приобщени и материали от голяма важност за откриване на обективната истина ".

Иван Гешев, който от сутринта медиите чакат да се яви на обявения от самия него разпит в Софийската градска прокуратура, към този момент е дал обясненията си по сигналите на Борислав Сарафов против него.  

Прессъобщението приключва с конкретизиране, че " с експлицитни заповеди основният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на пълномощията на основен прокурор по изброените нагоре случаи да бъде осъществявано от негов заместител при Върховна касационна прокуратура ". От което евентуално би трябвало да се схваща, че Иван Гешев се дистанцира и няма да въздейства на инспекциите. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР