Либералният модел, който господстваше досега, отстъпва място на нова политическа

...
Либералният модел, който господстваше досега, отстъпва място на нова политическа
Коментари Харесай

Калоян Методиев: България не е в крак с времето и не се позиционира добре в глобалната картина

Либералният модел, който господстваше до момента, отстъпва място на нова политическа динамичност в международен мащаб. Това сподели политологът доцент Калоян Методиев в предаването " 12+3 ". Динамиката в политическия живот е обвързвана с занемаряване на идеологическите съображения в името на по-прагматична цел. Така да вземем за пример връзките на Съединени американски щати с Германия са в една от най-ниските си точки, а сред Германия и Русия се следи известно доближаване, разясни Методиев.
" Поне към този момент светът свърши с този демократичен либерален интервенционализъм, където водещото беше налагането на избрани полезности, които да маскират прагматизма. Сега към този момент имаме чист прагматизъм, което съгласно мен е по-доброто, тъй като е по-изчистеното, по-ясното и няма това политически правилно говорене, което замъгляваше съзнанието на масите " - счита още политологът.
България не съумява добре да се нарежда в световната картина

Според Методиев, България не съумява добре да се нарежда в световната картина. Срещата на премиера Бойко Борисов с съветския президент Владимир Путин съгласно Методиев " свърши с хладнина ", а сред Борисов и американския държавен глава Доналд Тръмп не се чакат скорошни срещи, което демонстрира, че България освен не е измежду значимите фактори на интернационалната сцена, само че и отсъства от масата на договарянията:
" Нашето ръководство не дава сигнали, че може да заведе страната или я води в избрана посока. Тук се занимаваме с следващия скандал на седмицата... България сега е отвън това европейско развиване, което следим във Вишеград, в Австрия, в Бавария. България не е в крайник с времето. "  
Австрия, която пое председателството на Съвета на Европейски Съюз след България, има доста по-сериозни стопански и обществени индикатори. Тя обичайно има място на страна свързваща Изтока със Запада още от времето, когато е била империя. Австрия е показателна за този прагматичен метод при взимането на решения, тъй като има милиардни вложения в страната, които освен от страни като Германия, само че и от Китай и Русия, счита още Методиев. Според него повода е, че " Австрия има политически елити, политическа класа, която води страната в избрана посока, формулира политики, до момента в който в България това нещо е в безспорна рецесия. Имаме едно  спешно ръководство, рецесия на концепциите, рецесия на посоката, рецесия на визията. Занимаваме се със злободневни проблеми. "
Предстои консервативна работническа гражданска война в Европа
Методиев не счита, че България е съответна на обстановката в Европа. Според него разногласието в задграничните медии е кой да не бъде на предпоследно място по позитивни индикатори в Европейски Съюз, тъй като на последното е България. 
Инициативата за основаването на организации, която да сплоти извънредно десните и популистки партии на някогашния идеолог на Доналд Тръмп - Стив Банън е показателна за новата динамична обстановка в Европа, добави политологът. Методиев счита, че е изцяло евентуално след европейските избори през май следващата година, " да се озовем в напълно нова обстановка с нови играчи, с нова посока на Европейски Съюз и нова развиване. И Стив Банън е част от този развой. Накъде ще тръгне той, още не е ясно. Очевидно ще се търси консервативна работническа гражданска война, изтъквам Тръмп. Виждате ляво и дясно по какъв начин се смесват. Ще се търси сходна гражданска война, която към този момент стартира и в Европа. "
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР