Либералната опозиция в Полша е на път да спечели парламентарно

...
Либералната опозиция в Полша е на път да спечели парламентарно
Коментари Харесай

Полската опозиция е на път да спечели мнозинство в парламента

Либералната съпротива в Полша е на път да завоюва парламентарно болшинство, демонстрират частични резултати, ден след националните избори, на които беше регистрирана най-високата изборна интензивност след рухването на комунизма, съобщи Агенция Франс Прес.


Изненадващият резултат ще постави завършек на осемгодишното ръководство на националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС), през което връзките с Европейския съюз, а през последните седмици и с разкъсваната от война Украйна, внезапно се утежниха.

Опозицията, водена от някогашния началник на Европейски Съюз Доналд Туск, разгласи парламентарните избори за " финален късмет " да се избави демокрацията.

" Това е краят на мрачните времена ", съобщи Туск на 15 октомври.

При преброени над 80 % от гласовете „ ПиС “ води, само че няма болшинство - 37 %, до момента в който Гражданската коалиция, Третият път и Левите партии на Туск имат общо 52 %.

Поставянето на демократичната съпротива на власт би довело до голяма политическа смяна в Полша, противопоставяйки се на националистическата твърдолинейна католическа визия на ръководещата до момента партия за страната.

Изборите бяха доминирани от въпроси като нахлуването на Русия в прилежаща Украйна, мигрантите и правата на дамите.

Александра Метлевич, интериорен дизайнер, съобщи, че правата на дамите са били " решаващи " за нея при гласуването.

33-годишната жена изрази вяра, че Полша ще излезе от " средновековието ", в което съгласно нея е затънала.

За гласоподавателите в столицата Варшава, където поддръжката за националистите обичайно е по-ниска, резултатът, плануван в екзитполовете, към този момент предвещаваше огромни промени.

Наталия Шидлик, 20-годишна студентка, също се надява, че строгите закони за абортите в Полша ще бъдат либерализирани, и съобщи, че има " огромни очаквания, че нещата ще се трансформират ".

Окончателните резултати се чакат на 17 октомври./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР