LG експертите разбиват митовете за най-мръсното място у дома и

...
LG експертите разбиват митовете за най-мръсното място у дома и
Коментари Харесай

Забравете за гъбата: няколко прости правила за миенето на чинии

LG специалистите разрушават митовете за най-мръсното място вкъщи и дават препоръки по какъв начин да съблюдаваме по-добра хигиена.

Много хора считат, че тоалетната е най-мръсното и цялостно с бактерии място вкъщи, а в действителност постоянно кухнята е най-замърсената стая в къщата, а гъбата за миене се оказва най-голямата плантация за бактерии в стаята. Затова си задаваме въпроса – по какъв начин да измием чиниите без нездравословни за здравето бактерии да попадат в храната ни? Експертите от LG събраха няколко хрумвания за това по какъв начин чиниите и приборите ни да са в действителност чисти.

Бактериите вкъщи

Прекарваме близо 90% от времето си в на закрито, а в затворените пространства – най-много в кухнята – средата е доста удобна за микроби и патогени. Състава на тези колонии може да е друг в другите елементи на жилището, а най-разнообразни за в кухнята и банята. Тези пространства са инкубатори за микроби, тъй като от една страна там има хранителни субстанции и човешко наличие, а въпреки това топлите и влажни пространства са съвършени за микроорганизмите.

Гъбата за миене на чинии

Противно на общоприетото мнение, ще откриете повече бактерии в кухнята, от колкото в тоалетната. В множеството случаи, гъбата за миене са едни от най-мръсните неща вкъщи, в допълнение, количеството колиформни бактерии тук е на второ място по-късно в канала. Но гъбата съдържа още патогени като салмонела и стафилококи.6 Немски изследване от 2017, оповестено в Scientific Reports изследва бактериите по кухненски гъби събрани на инцидентен принцип от разнообразни семейства. Резултатите демонстрират, че средата върху гъбата е удобна за 362 разнообразни бактерии, което значи, че на една елементарна гъба за миене на чинии има близо 5.5 трилиона микроорганизма. И това би трябвало да инструментът, с който почистваме съдовете и приборите, от които ядем. Което значи, че усърдно почистената ни посуда, в действителност не е толкоз чиста, колкото наподобява.

Хигиенично миене на чинии

Има доста проучени способи за дезинфекциране на кухненска гъба, които понижават бактериите в тях. Това са да вземем за пример стартиране в микровълнова и изваряване. Въпреки това е потвърдено, че в найдобрия случай успеваемостта на тези способи е до 60% понижаване на бактериите. Много по-добър вид е потреблението на миялна машина. Циклите на измиване включват гореща вода и парещ въздух при изсушаването, което прави миялната доста по-ефективна в убиването на бактерии от миенето на ръка. За да е в действителност дейно измиването е нужна висока температура, по тази причина миялните на LG с TrueSteamTM употребяват пара за стерилизация, което понижава и следите от вода.

Как да ползвате миялната по верен метод

Съвременните миялни машини потвърдено са по-бърз, по-ефективен, санитарен и екосъобразен метод за миене на чинии, съпоставено с миенето на ръка. Според Energy Star, да се доверим на миялна машина, вместо миене на ръка може да ни спести към 230 часа годишни или 10 дни от свободното ни време. Добра концепция е да изберете миялна, която пуска водата от няколко дюзи, тъй като по този метод горещата вода доближава до всяка част на чиниите и приборите. Миялната LG QuadWash™ с пара има 4 дюзи, за разликата от множеството миялни, които са с 2. Половината от тях даже се огъват напред обратно, което оказва помощ на водата да доближи на всички места още по-лесно.

С технология EasyRack Plus можете да контролирате дълбочината и височината на кошницата в миялната, за дава отговор на потребностите ви. В допълнение, това е мъдро устройство, обвързвано с интернета и можете да изтеглите спомагателни стратегии (като нощен режим или режим за загорели съдове) през ThinQ приложението, където можете да настроите вести на смарт телефона си за статуса на миялната и какъв брой време остава до края на програмата.

Съвети за прилагане на миялна машина

Дори и най-хубава миялна няма да дава съвършени резултати, в случай че чиниите не са сложени по верен метод. Чаши за вода или за кафе, по-дълбоки чинии и купи би трябвало да се слагат на повисоките равнища, дружно с пластмасовите съдове, които могат да се поставят в миялна. Поставете чиниите, по-големите плата или други по-големи кухненски принадлежности на долното равнище, като внимавате да не запречвате с тях пътя на водната бликам. Мийте тиганите с тефлоново покритие и дървените принадлежности на ръка. Приборите би трябвало да се слагат с главата надолу в специфичните кошчета за това, а в някои по-модерни миялни има даже самостоятелен отвор за всяка вилица или лъжица. При по-новите миялни не е нужно да киснете чиниите авансово, само че въпреки всичко не забравяйте да отстраните по-едрите части храна останали по посудата.

А в случай че нямате съдомиялна?

Ако нямате опция да се сдобиете с миялна машина, има няколко правила, които е хубаво да спазвате, когато миете чинии. Сменяйте постоянно кухненската гъба или понякога я слагайте в дезинфекцираща вода. Пластмасовите или силиконови четки са доста по-добър вид от гъба, тъй като изсъхват по-бързо след прилагане, което ги прави удобни за бактерии за пократък интервал от време. След като измиете чиниите ги оставете да изсъхнат сами, вместо да ги подсушавате с забрадка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР