Левски празнува 104-годишен юбилей, след като на днешния ден през

...
Левски празнува 104-годишен юбилей, след като на днешния ден през
Коментари Харесай

Левски празнува 104-годишен юбилей


Левски чества 104-годишен празник, откакто на днешния ден през 1914 година група момчета от II мъжка гимназия учредяват формален състезателен клуб.

Въпросът за неговото име провокира оживени диспути, като в началото се оферират редица непознати наименования, само че полемиките стихват, когато Борис Василев-Боркиша отсича: „ Левски ще го кръстим! “. Самият той споделя „ Предложих Васил Левски за наш патрон, тъй като не желаех в името на клуба ни да има непознато въздействие и тъй като се възхищавах от Апостола на свободата, виждах в него пример на храброст, сръчност и подвиг, на безпределна обич към народа и на подготвеност за всеотдайност “.

Тогава тимът тренира в двора на I-VI полк, където всякога момчетата пренасяли на рамо четири греди за футболни порти (напречна греда първоначално е нямало), забивали ги, а след подготовка ги отнасяли назад в някой двор.

Днес един от най-обичаните клубове в България е към този момент на 104 години, а символиката и смисъла му освен на спортния терен, само че и отвън него е предиздвикала хиляди да се влюбят в „ синята “ концепция. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР