Левицата в Испания претърпя катастрофални резултати на местните избори миналата

...
Левицата в Испания претърпя катастрофални резултати на местните избори миналата
Коментари Харесай

Сривът на крайната левица в Испания усложни преизбирането на Педро Санчес за премиер

Левицата в Испания претърпя пагубни резултати на локалните избори предходната неделя. Това ги сложи в шах, тъкмо преди предварителните парламентарни избори в Испания, които ще се проведат на 23 юли. Резултатът заплаши съществено опцията за преизбиране на премиера социалист Педро Санчес.

Резултатът от локалните и районните избори на 28 май беше „ доста неприятен за цялата твърда левица “, сподели Антон Лосада, политолог от университета в Сантяго де Компостела, имайки поради партиите вляво от социалистите на Санчес.

Подкрепата за „ Подемос “, крайнолевият сътрудник в обединението на Санчес, се срина и фракцията даже изчезна изцяло в няколко района, в това число Мадрид и Валенсия.

Беше неприятен ден и за министъра на труда Йоланда Диас, която оглавява електоралните очаквания на твърдата левица. Въпреки че действително тя не участваше в изборите, беше част от няколко несполучливи акции. Сред тях бе тази на кмета на Барселона Ада Колау и нейния сътрудник от Валенсия Хоан Рибо, само че и двамата изгубиха местата си.

За Луис Ориолс, политолог от Мадридския университет Карлос III, резултатът в неделя е последният гвоздей в ковчега за твърдата левица. Той разяснява нейния „ крах “ да издигне обединен фронт, който да въодушеви гласоподавателите ѝ.

Припомняме, че „ Подемос “, израсна като партия след протестното придвижване против икономиите „ Негодуващите “, с цел да стане третата най-голяма политическа мощ в Испания през 2015 година Партията зарадва своите гласоподаватели, като влезе в съдружно държавно управление със социалистите през 2020 година

Но вълнението значително към този момент е избледняло, след поредност от разногласия и несъгласия. Особено разочароваш бе противоречивия закон за изнасилването на „ Подемос “, който разреши на някои наказани за обезчестяване да понижат присъдите си.
Обединение или загуба
Изборният колапс на твърдата левица е неприятна вест за Санчес, чиито социалисти също претърпяха загуби в неделя. Те изгубиха шест района и бяха победени от дясната Народна партия, която завоюва множеството гласове.

Тъй като социологическите изследвания демонстрират, че десницата ще завоюва на 23 юли, въпреки и без безусловно болшинство, тя ще се нуждае от поддръжка от крайнодясната VОХ, с цел да ръководи. Санчес въпреки това, ще се нуждае от твърдата левица, в случай че желае да има някакъв късмет да възроди своята коалиция.

„ За да може левицата да има добър резултат, твърдата левица би трябвало да бъде обединена “, сподели Ориол Бартомеус, политолог от Автономния университет в Барселона.

А за идните избори „ те нямат различен вид “ с изключение на да се съберат в една листа, с цел да избегнат резултата от изборите в неделя. Ако не са в положение да го създадат, наказването пред урните може да бъде опустошително “, предизвести Лосада.
Времето на левите изтича
Предсрочните избори хвърлиха ръкавицата и на министъра на труда Диас, която се бори против времето, с цел да сплоти твърдо левите в своята политическа платформа „ Сумар “ ( в превод: „ Да се съберем “).

„ Аз съм жена оптимист и няма подозрение, че  реализираме съглашение “ сподели тя в петък.

„ Трябва да приемем резултата. Трябва да бъдем смирени “, призна Пабло Иглесиас, съосновател на „ Подемос “, който я управлява от 2014 година до 2021 година Той се отдръпна от политиката, само че все пак остана най-влиятелният глас на партията.

Дори в случай че твърдата левица реши да се сплоти под едно знаме, остава неразбираемо дали сходно „ съглашение в последния миг “ ще е в положение да създаде платформа, която да плени въображението на гласоподавателите, счита Ориолс.

„ Те изгубиха време с кавги сред Подемос и Диас през последните две години. А в този момент всеки е самичък за себе си “, добави той.

*Текстът е оповестен във France24. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР