Левът се обезцени сериозно спрямо турската лира само за седмица

...
Левът се обезцени сериозно спрямо турската лира само за седмица
Коментари Харесай

От Одрин изреваха: Българите в шок, левът се обезценява

Левът се обезцени съществено по отношение на турската лира единствено за седмица и това се отрази на наличието на туристи от България, а също по този начин и на техните покупки в Одрин. Това пишат локалните медии в Одрин, като заглавията са от рода на " Шок за българите, левът им се обезцени “ и " Те към този момент не купуват както преди “, предава 24rodopi.com.

Само допреди дни един български се разменяше за към 8,94 турски лири. Докато през август едно евро струваше към 10 турски лири, преди дни еврото се разменяше за над 17 лири. При това курсът на турската валута падаше съвсем всеки ден. Това, на собствен ред, провокира хиляди българи да се запътят към и да изкупят каквото очите им видят.
свързани новини14416на 18.12.202114556на 27.11.2021
" Миналата седмица с един се купуваха 10 лири, в този момент са единствено 6 “, означават медиите. Средно 7-8 хиляди българи пазарували в делничните дни през декември, през уикенда техният брой достигал 12 000.

Наполовина е намалял броят на идващите от България в този момент, 40-50% спад има и в продажбите, настояват търговците от тържището " Улус “.

" Миналата седмица идвахме с по 100-200 евро, само че това, което купихме тогава, е немислимо да купим с тези пари и в този момент. Изненадани сме “, споделя Севджан Мехмед.

" Има спад от 40 % по отношение на предходната седмица. Нашият оборот до обед стигаше 5-6 хиляди лири, само че в този момент е към 2-3 хиляди лири. Спадът се дължи на обменния курс. Днес даже локалните клиенти са преобладаващи, до момента в който предходната седмица 85 на 100 бяха от България “, споделя търговецът Кадир Чевик.
свързани новини5294на 27.11.2021
Турската лира се стабилизира по-рано през тази седмица, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи нови ограничения за отбрана на спестяванията на турците от съмненията на валутните курсове.

Повече от половината от спестяванията на турците са в задгранична валута и злато, съгласно данни на централната банка. В понеделник Ердоган вкара серия от ограничения, които трансферират бремето на слабата национална валута към централната банка и имат за цел да насърчат турците да държат спестяванията си в лири вместо в долари.

Финансови анализатори обаче не престават да слагат под въпрос икономическите ограничения на Ердоган.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР