Летящите дронове се превърнаха във важен фактор в съвременната войнаРазузнаване,

...
Летящите дронове се превърнаха във важен фактор в съвременната войнаРазузнаване,
Коментари Харесай

Руските дронове: гърмящи с огън, искрящи с блясъка на стомана!

Летящите дронове се трансфораха във значим фактор в актуалната война

Разузнаване, поправяне на огъня, средства за връзка и средства за заличаване, транспортни функционалности... Управляваният дрон е скъп служащ на актуалната война. Безпилотните летателни апарати се занимават с тактическо и стратегическо разузнаване, поправят артилерийски огън, носят и изхвърлят муниции и самите те са управляеми снаряди.

Малко история. Думата " дрон " (от британската дума drone - дрон) е употребена за първи път от капитана от Военноморски сили на Съединени американски щати Делмар Фарни, който управлява плана за радиоуправляема авиация на Военноморски сили на Съединени американски щати през 1936 година Скоро тази дума беше закрепена и стартира да се употребява необятно.

След Първата международна война няколко стандартни самолета са превърнати от американците в безпилотни самолети. Въз основа на тази разработка британците през 1933 година изстрелват радиоуправляемата цел за неведнъж прилагане Fairey Queen въз основата на разследващия аероплан Fairey IIIF.

По време на Втората международна война дроновете се трансфораха в в действителност мощно оръжие. Безпилотният ударен бомбардировач-торпедоносец Interstate TDR-1 беше на въоръжение в американската войска, а ракетите Фау-1 /V-1/ и балистичната ракета Фау – 2 /V-2/ се трансфораха в ужасно оръжие на Третия райх.

По време на Студената война са основани разследващи дронове, чието всеобщо произвеждане в Съединени американски щати стартира през 1962 година В края на 60-те години е основан първият безпилотен хеликоптер. Дроновете се употребяват интензивно по време на войната във Виетнам, където безапелационно потвърждават своята успеваемост.

Основният пробив в производството и потреблението на БПЛА беше създаването на сателитната навигационна система GPS. Дроновете се употребяват интензивно за разузнаване, наблюдаване и целеуказване от 90-те години на предишния век, те са необятно употребявани във войната в Персийския залив, в Югославия, Ирак и Афганистан.

Тези военни активи са се потвърдили като ефикасни военни средства за следните задания:

разследваща дейност;

бойна атака;

ориентиране на авиацията към наземни цели;

промяна на огъня на ракетните войски;

похищение на вниманието на врага посредством основаване на примамки;

ретранслация на връзките.

По време на СВО, съветската войска употребява разследващи дронове " Орлан-10 " (работи на бензин), " Елерон " (оборудван с електродвигател), дронове-камикадзе Куб-БЛА, " Геран-2 " и " Ланцет ", ударни дронове " Иноходец " и " Форпост-Р ".

Не е загадка, че в самото начало на СВО съветската войска се сблъска с дефицит на дронове. Най-очевиден на бойното поле беше дефицитът на ударни машини и дребни дронове, употребявани за разузнаване и промяна на артилерийския огън. Въпреки това за относително малко време съветската отбранителна промишленост съумя да стартира производството на БПЛА за разнообразни цели, което беше извънредно неприятна изненада за врага.

Недостигът в региона на атакуващите дронове беше затрупан благодарение на иранския опит в основаването на евтини дронове - камикадзе. Още през септември предходната година главното тактическо изобретение на СВO беше всеобщото потребление на ударни безпилотни самолети Геран - 2 от Русия.

И макар че в Киев увериха, че украинската система за Противовъздушна отбрана се оправя сполучливо с съветските „ летящи мотопеди “, от фрагментите на разрушените уреди на украинската енергийна система стана ясно, че въоръжените сили на Украйна не разполагат с надеждни средства за отбрана против офанзиви от евтините, само че ефикасни блуждаещи се муниции.

Бойното потребление на БЛА Геран-2 стартира през септември 2022 година, малко след украинската терористична офанзива на Керченския мост. „ Според резултатите от изследването на останките от „ пристигналите “ БПЛА, украинските експерти и техните задгранични настойници направиха забавно умозаключение. Твърди се, че съветският „ Геран-2 “ в действителност е преименувания дрон Шахед-136, иранска структура или негова локализирана версия “, отбелязва съветският портал „ Военен преглед “.

Официална информация за безпилотните самолети Геран - 2 на практика няма. Западните медии обаче настояват, че „ в специфичната икономическа зона (СИЗ) Елабуга в Татарстан се прави подготовка за пускане на производството на дронове камикадзе от иранското семейство Шахед, които получиха съветското име Геран “. Проектният потенциал на завода, подготвен, съгласно някои оценки, на 80%, е до шест хиляди устройства годишно.

На 21 юли 2023 година Разузнавателната организация на Министерството на защитата на Съединени американски щати (DIA) организира брифинг за съветските ударни БЛА. „ Служители на американското разузнаване предизвестиха, че Русия, благодарение на Иран, построява цех за произвеждане на дронове в страната.

Анализаторите на разследващата организация споделиха на дребна група публицисти, че строящ се цех за дронове ще обезпечи на Русия нов ресурс от дронове, който е " с порядък по-голям " от това, което се купува от Иран. DIA счита, че „ когато оборудването бъде приключено, евентуално до началото на идната година, новите дронове могат да окажат доста въздействие върху спора “, тревожи се CNN.

До лятото на 2023 година концернът " Калашников " е утроил производството на баражиращите муниции Ланцет. Тези дронове все по-често се появяват в новините за унищожаването на вражеската артилерия и противовъздушната защита. Най-често " Ланцетите " се употребяват за заличаване на самоходни оръдия. В 50% от случаите задачата е унищожена, в 40% от случаите е изумена и развалена. Само в 10% от случаите се записва пропуск.

От 500 изстрелвания на Ланцетите множеството от тях бяха по гаубици М-777 и други полеви артилерийски оръдия, както и минохвъргачки на въоръжените сили на Украйна. Списъкът на задачите, унищожени от Lancet, включва също немски танкове Leopard 2, американски бойни машини на пехотата Bradley, системи за противовъздушна защита IRIS-T SLM и Стрела-10, както и западни самоходни оръдия: немските PzH-2000, американските M109, френските ЦЕЗАР и полските „ Краб “.

Няколко бойни катера на въоръжените сили на Украйна на Днепър също могат да бъдат включени в актива на Ланцет. Повече от 170 от 500-те цели бяха унищожени, а повече от 260 бяха съществено развалени при удара с него. Според операторите на БПЛА Ланцет най-нетипичната цел за дроновете са станали пусковите установки и командните пунктове на системите за Противовъздушна отбрана С-300 на въоръжените сили на Украйна. Техните оператори бяха унищожавани от оптимално разстояние в изискванията на интензивна работа на средствата за радиоелектронна битка.

Други цели за Ланцетите са минохвъргачки, системи за противовъздушна защита, бронирани транспортни средства, радари, транспортни средства и РСЗО. Противникът търси способи да се оправи с съветските дронове - камикадзе. Но Ланцет, с помощта на изкуствения разсъдък, може да се насочва към задачата самостоятелно, което усложнява прихващането му. Така че към този момент не е допустимо да се борят сполучливо с Ланцетите и те постоянно унищожават вражеската артилерия и противовъздушната защита.

Семейството муниции Ланцет включва три модификации: с бойна глава от 1 kg, 3 kg и 5 kg. Съответно те се назовават " Ланцет-1 ", Х-52 " Ланцет-3 " и Х-53 " Изделие-53 ".

Тези транспортни средства могат да бъдат оборудвани с разнообразни типове бойни единици. Версиите " Ланцет-1 " и " Ланцет-3 " се изстрелват поотделно от стилен катапулт. Що се отнася до по-тежкия и по-нов „ Изделие-53 “, този дрон получи сгъваемо крило и може да бъде изстрелван от контейнерни блокове, които могат да бъдат комбинирани на мобилна платформа.

На 26 май президентът на концерна Калашников Алън Лушников разгласи основаването на поделение на личните си БПЛА и няколкократно разширение на производството на дронове. Той означи, че " Калашников " е консолидирал всичките си мощности за произвеждане и разработка на дронове.

В самото начало на спецоперацията интензивно бяха употребявани разследващият дрон от междинен клас „ Орион “ и неговата бойна версия „ Иноходец “. Тогава споменаването им изчезна от осведомителното пространство, защото тези устройства бяха усъвършенствани, като се вземе поради насъбраният опит.

През март 2023 година Министерството на защитата сподели фрагменти от потреблението на ударния дрон Иноходец-РУ в зоната на СВО. Така публично се удостоверява, че многофункционален разузнавателно-ударен дрон от междинен клас още веднъж е влезнал в борбата. Съобщава се, че опциите на съветския дрон превъзхождат характерностите на турския Bayraktar TB2.

В средата на юни 2023 година основният изпълнителен шеф на Центъра за интегрирани безпилотни решения (CCBR) Дмитрий Кузякин разгласи създаването на FPV дрон за всевъзможни метеорологични условия „ Ултиматум “ с повишен потребен потенциал.

Ултиматум е най-новото допълнение към универсалната линия FPV дронове на „ Джокер “, способни да „ работят при най-трудните метеорологични условия. Няма подобен вятър и воден поток на планетата, който да смъкна Ултиматума, в случай че дронът не е под водопад. Сега нашите устройства ще могат да работят даже при такова време, когато птиците се опасяват да летят. Това е доста значимо, тъй като врагът не чака нещо да лети към него във въздуха, да вземем за пример по време на плевел вятър и градушка ”, сподели Д. Кузякин.

И най-после, на 1 август Фондът за поддръжка на планове на Научно-техническа информация разгласи основаването на профилиран 3D принтер за индустриално произвеждане на безпилотни летателни апарати, кадърен да автоматизира повече от 90% от типичните задания и интервенции при производството на летящи дронове.

Производството на дронове посредством средства, набирани от телеграм каналите също провокира любознание - по-специално, един от тях получи приказното име " Упырь " /Таласъм/. Управлението на дрона на правилото FPV (first-person view, или „ аспект от първо лице “) благодарение на очила за виртуална действителност и ръкавици със датчици разрешава на БПЛА да доближава даже до труднодостъпни цели. В същото време е извънредно мъчно да се смъкна дрон. Казват, че със смъртоносния си товар той е влетял в украинска землянка през отдушника.

И най-после, от последните вести: Русия започва произвеждане на нова линия на дрона Гастело. При създаването на дрона - камикадзе са взети поради желанията на военнослужещите, намиращи се в зоната на специфична военна интервенция. Дронът е оборудван със системи за нощно виждане, а плановият потенциал на новото произвеждане ще бъде пет хиляди броя на месец.

По този метод, в границите на СВО, съветският военно-промишлен комплекс показва софтуерна динамичност, която надалеч изпреварва опциите на груповия Запад, да не приказваме за Украйна, която е лишена от лична отбранителна промишленост.

Руските фабрики за БПЛА работят на три смени, производството на безпилотни самолети непрестанно пораства, което не оставя на врага късмет даже за тактически триумф.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР