Летният туристически сезон беше много успешен. Над 8,3 млн. чуждестранни

...
Летният туристически сезон беше много успешен. Над 8,3 млн. чуждестранни
Коментари Харесай

Над 8,3 млн. чуждестранни посетители са влезли в страната до края на август

Летният туристически сезон беше доста сполучлив. Над 8,3 млн. задгранични гости са влезнали в страната до края на август. Това декларира за БГНЕС шефът на Института за разбори и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов.

Той съобщи, че като прибавим интензивното пътешестване на българи през лятото, ще приключим годината с близо 11 млн. и 600 хиляди, задгранични гости, което ще докара до растеж, преизпълнен 8%. Това повишаване се дължи на нискотарифните самолетни компании, които започнаха доста интензивно да транспортират туристи до България. Драганов уточни, че културният и градски туризъм също регистрира доста огромно нарастване. Още през март регистрираният растеж е бил 22%, което съгласно него, е било показателно, че годината ще бъде мощна.

„ Нискотарифните компании не престават да летят към страната, което значи, че ще продължаваме да осъществяваме растеж и облаги, основно за дестинациите, които оферират културен и исторически туризъм. За първи път се трансформира съотношението - летен/морски туризъм, който беше водещ дълги години ", акцентира специалистът. През лятото най-вече туристи са посетили страната ни от Европейски Съюз, а от тях най-вече са немците. Германия е основният ни пазар, само че не може да пренебрегнем нито една от другите дестинации. Чехия, Полша и Словакия генерират доста високи размери през тази година. Англия и Австрия, които се движат над 200 000 броя визити, също са доста значими. Имаме и над 1,5 млн. гърци, които годишно влизат в страната.

Относно морския туризъм, Румен Драганов напомни, че годината стартира доста едва. Тогава всеобщо хотелиерите и ресторантьорите са се оплаквали, че имат по-малко туристи. Действително спад се регистрира на съветския пазар - с към 4000 туристи по-малко през юни.

Драганов е безапелационен, че през 2017 година морският туризъм е бил в застоялост. „ Морският туризъм изисква нов метод и нов метод за свързване с туристите, който би трябвало да работи по-добре. Механизмът, който беше препоръчан тази година, беше с огромно отрицателно отношение към българското Черноморие от всички инстанции - от заран до вечер се правиха някакви инспекции.

Някакви ръководители на комисии и други престижи непрестанно приказваха по какъв начин преследват някакви по морето, което е тип отрицателна реклама от най-високо държавно равнище. Недопустимо е за една страна като България да е толкоз обратно с маркетинга и рекламата, касаещи Черноморието ", акцентира шефът на ИАОТ. Тази година е посочила също по този начин, че българските хотелиери и ресторантьори са почнали да схващат значимостта на заплащането на работещите в бранша.

„ През 2017 година може би ще приключим с към 33% растеж на заплатите на туристическия личен състав. Много хотели към този момент се ориентираха да заплащат над 4000 лева на своите мениджъри. Това стана една нормална заплата за ръководителите на огромни компании ", сподели специалистът. Съществуващият проблем с фрагментите се взема решение не посредством увеличението на местата в учебните заведения за туризъм, а по пътя на увеличение на заплатите. Иначе ще продължи приключването на квалифицирани експерти в чужбина.

Според Драганов увеличението на заплатите в туристическия бизнес е основно и това ще е пътят, по който браншът би трябвало да върви. Той напомни още, че предходната година се взе решение от водещи браншови асоциации и хотели междинната работна заплата в областта на туризма през 2026 година да доближи 1400 евро. Отсега, пък зимният сезон се движи с 10% растеж. Това се дължи още веднъж на нискотарифните и чартърни полети, както и на балнео, СПА и уелнес туризма.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР