Летният туристически сезон бе официално открит от министъра на туризма

...
Летният туристически сезон бе официално открит от министъра на туризма
Коментари Харесай

Летният сезон започна с прогноза за рекорд

Летният туристически сезон бе публично открит от министъра на туризма Илин Димитров точно на празника на първия български морски курорт – Св. св. Константин и Елена, който означи и 115 година от основаването си. „ В този курорт е сложено началото на кало- и морелечението в България. Тук може да излекувате и духа, и тялото си ”, увери Димитров почелите церемонията министри, депутати, представители на дипломатическия корпус, локалната и държавна власт, бизнеса и академичната общественост.

„ България е на шесто място по възобновяване на бранша. Очакваме да посрещнем сред 5 и 7 на 100 повече посетители по отношение на рекордната 2019 година ”, предвижда Илин Димитров. Според него бизнесът е деен, базите ни са прелестни, само че огромният въпрос е, какво ще е качеството на обслужване. „ От него зависи дали ще предложим повече от същото или ще надградим продукта ”, уточни министърът.

По думите му и това лято най-вече ще са летовниците от Румъния, а отчетливо нарастване има на полския, чешкия и израелския пазар. Бизнесът още веднъж ще внесе към 25 000 сезонни служащи. Освен от Средна Азия, личен състав към този момент се набира от Индия, Непал и Бангладеш. „ Преодоляването на кадровия недостиг изисква дълготрайна тактика. Ние започнахме с възстановяване на връзката сред междинните учебни заведения, университетите и бизнеса. Част от тази самодейност са 28-те надпревари за учещи туризъм възпитаници, които организираме в регионалните градове ”, уточни Димитров.

Той изрази вяра Народното събрание да резервира ставката от 9% Данък добавена стойност за бранша, защото това води до изсветляването му. Други значими тематики, които изискват законодателни решения, са неприетият от години правилник за къмпингуването, както и увеличението на бюджета за национална туристическа реклама. Министърът напомни, че в този момент той е 18 млн. лева при 400 млн. лева в Турция и над 300 млн. лева в Гърция. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР