Лесовъд и пастир разкриха откъде минават чужденците, граничните полицаи не

...
Лесовъд и пастир разкриха откъде минават чужденците, граничните полицаи не
Коментари Харесай

Майка с четири деца тръгнала с мигрантите из Странджа

Лесовъд и овчар разкриха от кое място минават чужденците, граничните служители на реда не могат да смогнат да задържат нарушителите

Майка с четири деца е била измежду мигрантите, пресекли границата с Турция, в блян да стигнат до страните от Западна Европа, сподели пред бТВ Иван Тодоров от ямболското село Малко Шарково. 

„ Тук минават с хиляди. С гранични приказваме, те споделят - ние не сме в положение, значи в случай че са хванали довечера стотина индивида, още двеста са пропуснали и влизат във вътрешността. Това е истината “, прибавя той.

Мъжът заведе екипа на бТВ до едно от местата, където мигрантите се крият, до момента в който чакат уредниците на трафика да ги трансферират с коли и бусове към София. 

„ По-надолу има някакви чували хвърлени. Всичко е тяхно, това е храната им, дето я хвърлят. Където ги заловен, там оставят раниците, на място. Те употребяват деретата, ниските места, с цел да не ги виждат и по тази причина отсам минават. От границата минават през Шарково, Иглика, Ситово, през Малко Шарково и през Стефан Караджово “, прецизира той.

На километър нататък, от другата страна на пътя също има събирателен пункт на мигрантите. Оставили са раници, спални чували и облекла. Мястото е в ниското, обрасло с шубраци и не се вижда от пътя. 

„ Валеше дъжд и ги видяхме, те бяха седнали на земята. Прибрахме ги и ги нахранихме, дадохме им облекла, преоблякоха се, звъннахме на граничарите, пристигнаха и ги прибраха “, споделя Иван. 

Лесовъдът Камбер Тахиров от община Стралжда пък показа, че също среща постоянно мигранти. 

„ Нашата рабата е в гората и всеки ден се срещаме с мигранти. Напливът е огромен. Пролетта и лято е по-голям, само че в този момент понамаля. Укритията са им в гористите местности и по изоставени къщи в обитаемоте места “, прецизира той.

„ Малки групи се срещат рядко. Голяма част от мигрантите са млади момчета. Много рядко възрастни, а дами не сме срещали “, сподели лесовъдът.

„ Когато ги засечем някои от тях бягат, други се крият, а трети се предават. Физическото и психическото им положение не е устойчиво “, акцентира той.

„ В гората се срещат начупени и аварирали коли. Явно са на хората, които дават превоза на мигрантите “, сподели той.

Засилен мигрантски напън по границите ни, регистрират и от Министерство на вътрешните работи. От началото на годината по браздата с Турция са предотвратени близо 170 000 опита за незаконно прекосяване, което е с 24 % повече от предходната година.

След секване на границата са арестувани 1300 души. Най-често това са жители на Сирия, Мароко и Афганистан.

В пограничните села маршрутите на мигрантите  се знаят на пръсти. Групите се крият в дерета, които са покрай пътя, а  горите към Голям Дервент, Голямо Шарково, Иглика, Ситово, Крайново, Странджа дават заслон на стотици незаконни, които хората виждат всекидневно.

„ В една трънка влязоха и с раниците и главите надолу. Жадни. Дадох им вода, имах и една кифла им я дадох, разделиха я на всички и я изядоха. Викам, в този момент какво ще вършиме. Сега лягаме, то беше към 5 часа, и през нощта пътуваме. Млади момчета, радват се, благославят ме, какво да вършат “, сподели пастирът Динко.

Засиленият мигрантски напън усещат и медиците в лечебните заведение. След произшествия и гонки с мигранти в ямболската Областната болница за последните девет месеца са прегледани 130 мигранти. Повече от 40 са приети в болница

„ Ако до края на пролетта те постъпваха при нас в положение на тежка дехидратация и безсилие, забавното беше, че в летните месеци бяха с тежки травматични повреди. Специфичното при произшествия с мигранти е, че за малко време голям брой потърпевши се транспортират към незабавното поделение и това е огромно тестване за дежурните екипи “, сподели доктор Валентин Вълчев, заместник- шеф на МБАЛ - Ямбол.

Според статистика на Гранична полиция от началото на годината са формирани 319 досъдебни производства за каналджийство.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР