Leonardo Da Vinci: A Life In Drawing е в The

...
Leonardo Da Vinci: A Life In Drawing е в The
Коментари Харесай

Шифрите на Леонардо

Leonardo Da Vinci: A Life In Drawing е в The Queen`s Gallery в Бъкингамския замък до 13 октомври

[The Queen`s Gallery] " Леонардо е прочут и издирван като художник, само че истината е, че приключва едвам двайсетина картини. Уважаван е като ваятел, само че до през днешния ден не е достигнала нито една негова статуя. Много от концепциите на Леонардо остават неосъществени, по тази причина огромна част от достиженията му през днешния ден оживяват единствено в неговите рисунки и ръкописи ", споделят от Royal Collection Trust в Лондон, уредници на Leonardo Da Vinci: A Life In Drawing в The Queen`s Gallery в Бъкингамския замък до 13 октомври.

Те споделят, че с над двеста рисунки това е най-голямата галерия за най-известния ренесансов актьор от 65 години насам. Големият брой отдадени на Леонардо да Винчи в разнообразни страни изложения съответствува с отбелязването през 2019 година на петстотингодишнината от неговата гибел. Изложбата в Лондон е следващ опит за проучване на неговия живот и неповторимото му творчество и обгръща всички области, в които е работил: живопис, статуя, архитектура, анатомия, инженерство, картография, геология, ботаника.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Карта на италианския град Имола, 1502

Увеличаване

Карта на италианския град Имола, 1502

[Royal Collection Trust] Смаляване

Илюстрация
Скици на сърдечно-съдова система от Леонардо да Винчи, датирана от към 1511-1513

Увеличаване

Скици на сърдечно-съдова система от Леонардо да Винчи, датирана от към 1511-1513

[Royal Collection Trust] Смаляване

Темите са показани в последователен ред. Леонардо постоянно работи по едно и също време по разнообразни планове. Сред най-ценните рисунки са единствените шест непокътнати подготвителни скици за стенописа " Тайната вечеря " (1495 - 1498). Едната от тях от своя страна е единствената, на която Леонардо е нарисувал цялата комбинация на картината.

Изложбата включва и произведения на съвременници на актьора. Сред тях са единствените два портрета на Леонардо, направени приживе. Единият е известният му портрет, нарисуван от неговия възпитаник Франческо Мелци (1515 - 1518). Направеният от различен негов асистент малко преди гибелта му през 1519 година портрет се демонстрира за пръв път.

Илюстрация
Портретът на да Винчи от Франческо Мелци

Увеличаване

Портретът на да Винчи от Франческо Мелци

[Royal Collection Trust] Смаляване

" Рисунките на Леонардо са освен красиви, те са и главния източник на информация за актьора. Тези изключителни произведения ни разрешават да навлезем в един от най-значимите мозъци в историята ", споделя кураторът Мартин Клейтън.

През ноември осемдесет рисунки от изложбата ще бъдат показани в The Queen’s Gallery, Palace of Holyroodhouse в Единбург (22 ноември 2019 – 15 март 2020). Лувърът в Париж демонстрира галерия с произведения от личните си фондове от 24 октомври до 24 февруари. Leonardo Da Vinci Parade в Националния музей за просвета и технологии в Милано, носещ името на актьора, демонстрира до 13 октомври огромен брой модели, основани през 50-те години на ХХ век, следвайки рисунките и скиците на Леонардо. Изложбата е част от по-мащабния план " Milan and Leonardo 500 ", в който взе участие и Castello Sforzesco с мултимедийната галерия " Леонардо в Милано " до 12 януари 2020 година

Museo Leonardiano в родния град на актьора Винчи демонстрира изложбата " Леонардо във Винчи: Към корените на гения " до 15 октомври .

Замъкът " Амбоаз " във Франция , където Леонардо живее през последните три години от живота си и където е заровен, демонстрира до 2 септември изложбата " Смъртта на Леонардо да Винчи: Създаването на един мит " . Главната задача на Leonardo DNA Preoject, в който вземат участие интернационалните специалисти от разнообразни области, е да открият дали фактически останките принадлежат на Леонардо да Винчи.

За задачата те се пробват посредством последните софтуерни достижения да намерят остатъци от ДНК-то на актьора, които да сравнят с тези, открити в замъка. " Повече от седем хиляди страници от бележниците на Леонардо са достигнали до наши дни. Този материал би могъл да съдържа кожни кафези, слюнка, кръв с неговата ДНК ", споделят участниците в плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР