Леонардо да Винчи вероятно е страдал от екзотропия – форма

...
Леонардо да Винчи вероятно е страдал от екзотропия – форма
Коментари Харесай

Да Винчи вероятно е страдал от рядко очно заболяване

Леонардо да Винчи евентуално е страдал от екзотропия – форма на късогледство, която може би му е разрешавала да изобразява по-прецизно триизмерния свят и неговата дълбочина, сочи ново изследване.

Вследствие на това заболяване едно от очите на гениалния италиански проектант, откривател, инженер, ваятел и художник от епохата на Ренесанса е било малко по-изпъкнало, споделя проф. Кристофър Тейлър от Градския университет на Лондон, който е и създател на научния труд.

С други думи зрението на Да Винчи е било монокулярно – т.е. той е следил всички предмети към себе си единствено с едното око (хората без увреждания в зрението възприемат образната информация благодарение на две очи).

Виж още: Как да се наспим с малко сън: Методът на Леонардо да Винчи

Учените считат, че точно това контрастно зрение на художника му е помогнало да развие по-дълбоко схващане за триизмерните обекти и способността да изобразява сенки.

„ Докато следих творбите му, забелязах ясно изразена дивергенция на очите, която се среща във всичките му картини “, споделя Тейлър. За да ревизира теорията си за този повтарящ се модел, професорът изследва ситуацията на очите на 6 портрета от художника, две статуи, две маслени картини и две скици.

С помощта на специфична технология проф. Тейлър мери позицията на очите на хората, изобразени в тях. В пет от шестте портрета се следи изместване на окото на открито, асоциирано с екзотропията. А както даже самият Леонардо да Винчи отбелязва - всеки портрет, основан от художник, рефлектира върху личната му осанка.

Виж още: 35 невероятни обстоятелството за очите

С помощта на математически формули проф. Тейлър доближава до заключението, че великият художник би трябвало да е страдал от екзотропия с -10.3 градуса изпъкване на едното от очите му.

Между другото, Да Винчи не е единственият прочут създател, за който се счита, че е страдал от заболяване на очите. Талантът на Пикасо, Рембранд, Едгар Дега евентуално също е вследствие от заболяване, дарило ги с неповторима вероятност.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР