Ленивецът е едно от най-бавните животни на планетата. Ленивецът прекарва

...
Ленивецът е едно от най-бавните животни на планетата. Ленивецът прекарва
Коментари Харесай

Ленивец

Ленивецът е едно от най-бавните животни на планетата. Ленивецът прекарва съвсем целия си живот в клоните на дърветата, като виси на тях и доста рядко слиза на твърда повърхнина. Всяко придвижване, което прави ленивецът, е извънредно постепенно.

На 20 октомври пък светът отбелязва международния ден на ленивеца.

История на Ленивец

Ленивецът се е появил на планетата ни преди към 60 милиона години. Ленивецът е непосредствен родственик на броненосеца и мравояда, които нямат никаква външна аналогия с него. В света има единствено пет типа ленивци, които се разделят на трипръсти и двупръсти. Всички типове Ленивци живеят в Южна Америка. Те населяват тропическите гори, защото целият им живот минава в короните на дърветата. Европейските откриватели, които за първи път посетили Южна Америка, били потресени от външния тип на Ленивеца и го определили като доста грозно животно.

Характерни белези на Ленивец

Ленивецът не е огромно животно, то е дълго към 60 сантиметра и тежи към 6 кг. Ленивецът наподобява на маймуна - той е с доста дълги крака и не изключително огромна глава. Ленивецът има дълга гъста четина, а опашката, която е доста къса, не се вижда от козината по тялото. Малките уши и дребните очи на Ленивеца съвсем не се виждат. Муцуната на Ленивеца наподобява по този начин, все едно животното от самото начало се усмихва. Козината на Ленивец пораства в посока, противоположна на посоката на напредък на козината при останалите животни. Козината на Ленивец пораства от корема към гръбнака и с помощта на това по време на дъжд водата се стича елементарно от тялото на висящото на клон животно. Козината на Ленивец е кафеникава като клоните на дърветата и го скрива от хищници.

С какво се храни Ленивец

 Ленивци

Ленивец се храни с листата и цветовете на тропическите дървета, а също по този начин с плодове и даже с дребни животинки като гущери. Ленивец обича и инсекти. Стомахът на Ленивец има две елементи и всяка от тях е разграничена на камери. Благодарение на това Ленивец може да извлича най-много хранителни субстанции от листата и цветовете, с които се храни. Ленивец елементарно понася интервалите на недояждане за разлика от други тревопасни бозайници.

Размножаване на Ленивец

Ленивец се развъжда на дърветата. Тези животни нямат любовен интервал и се чифтосват през цялата година. Бременността трае от 6 месеца до 1 година и майката ражда на височина над 30 метра от земята, като виси единствено на предните си лапи. Малкото незабавно се изкатерва до гърдите ѝ, тя прегризва пъпната шнур и увисва още веднъж на четирите си крайника. Винаги се ражда единствено едно малко, което става независимо към десетия си месец. След третата си година Ленивец към този момент е полово зрял. Тези животни водят уединен метод на живот и търсят компания единствено по време на любовните игри.

Любопитни обстоятелства за Ленивец

Най-интересно в Ленивеца не е външният му тип, а органите му, които по нищо не наподобяват на тези на останалите бозайници. Зъбите му, да вземем за пример, са без корени и са идентични по форма и по мярка. Само двупръстите Ленивци имат по два кучешки зъба. Ленивецът не вижда добре и не чува добре. Мозъкът на Ленивец е много първичен, защото това животно води необикновен метод на живот. Черният дроб на Ленивец е ситуиран покрай гърба, а далакът се намира отдясно, за разлика от далака на всички бозайници.

Трахеята на Ленивец припомня по формата си серпантина. Органите на Ленивец, както и местоположението им в тялото са изменени, тъй като той непрекъснато виси с главата надолу. Стомахът и червата на Ленивец са великански, а пикочният му мехур е с големи размери и опира в диафрагмата. Това се изяснява с метода, по който живее Ленивец.

Ленивецът се придвижва по клоните на дърветата, като виси на тях. Пръстите на Ленивец са доста дълги и са сраснати между тях по цялата им дължина. На края на всеки пръст има голям закривен нокът. С помощта на тези нокти Ленивец се захваща за клоните като с кука и виси от тях надолу с главата.

Ленивец не може да прави бързи или внезапни придвижвания. Това животно не може да се люлее на клоните. Всяко деяние на Ленивец е доста постепенно. Благодарение на 9-те прешлена на шията си Ленивец върти главата си на 180 градуса с лекост.

Тъй като Ленивец е доста муден, обмяната на веществата му е доста забавена. Температурата на Ленивец е към 30 градуса и може да пада до 24 градуса. Храната се придвижва през храносмилателната система на Ленивец за към седмица. В стомаха на Ленивец живеят симбиотични бактерии, които смилат храната.

 Ленивец

Ленивец спи към 10 часа на денонощие.

Ленивците са били изтребвани още от индианците в Южна Америка поради вкусното месо и козината, от която се правили постелки за седла, а по-късно и от европейците. Това, което запазило неповторимото животно, бил фактът, че и индианците, и европейците мъчно можели да открият безделник. Липсата на звуци и маскировъчният цвят на козината добре прикриват Ленивец също така е мъчно да се уцели животното в клоните на дърветата. А даже когато Ленивец бъде погубен, той остава да виси на дървото, закачен с ноктите си за клона. Днес доста Ленивци умират, ударени от електрически ток, защото мислят жиците за клони и се катерят по тях.

Ленивецът, отгледан от хора, се привързва към тях и непрекъснато желае да го гушкат.

Интересен факт е, че Ленивец прави естествените си потребности не на дърветата, а на земята. Но там е прекомерно рисково за него, защото той не може да се придвижва по равна повърхнина. Когато е на земята, Ленивец лежи по стомах и се придърпва напред. Дългите нокти му пречат да получи постоянна опора. Когато Ленивец би трябвало да слезе до земята, това е мъчно и рисковано странствуване, защото той нормално виси на към 40 метра над земята.

Затова Ленивец слиза от дървото единствено един път седмично, и почиства след себе си, като закопава всичко в земята.

Въпреки че е муден на дърветата и на земята, Ленивец се оправя добре с плуването. При наводняване Ленивецът прекосява огромни дистанции с плуване и развива скорост до 4 километра в час. След такова плуване нормално в козината на Ленивец стартират да се популяризират водорасли и защото тя е толкоз гъста, че не може да изсъхне бързо, става зелена на цвят.

Ленивец става лесна плячка за хищници, които се катерят по дърветата, както и за хищни птици. Те просто избутват Ленивец от клона и той пада от голяма височина на земята, без да може да се отбрани.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР