“Лекуваха ме като всеки един друг българин”, заяви спортният министър

...
“Лекуваха ме като всеки един друг българин”, заяви спортният министър
Коментари Харесай

Министър Кралев: Бюджетът на ММС за 2021 година е рекорден

“Лекуваха ме като всеки един различен българин”, съобщи спортният министър
“Няма нечиста сделка с тестванията на футболистите. Изисквам от ръководителя на Медицинската комисия към БФС доктор Михаил Илиев да получавам всеки един резултат. Всички почитатели на футбола да бъдат спокойни. Изградили сме система с БФС, с която да се ревизират случаите на болни състезатели. По този метод следим и спазването на противоепидемичните ограничения. Лично ревизирам всеки тест на играчите”, разгласи министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

Министър Кралев означи, че мачът сред ЦСКА-София и „ Левски “ е бил отсрочен поради огромния брой инфектирани играчи при “сините”. “Още преди да се възобновят шампионатите, през месец май ние задължихме всяка една федерация да си направи инструкции и правила за осъществяване на шампионатите. Те са одобрени първо от Министерството на младежта и спорта, а по-късно от Министерството на здравеопазването. В тях ясно е разказано какви са процедурите при съществуването на инфектирани състезатели, какви са ограниченията, които се ползват на стадионите и в залите. Ясно е казано в разпоредбите на БФС, че мач се отсрочва при съществуване на повече от 10 инфектирани футболисти на даден тим. В случая тимът на Левски има 12”, сподели Кралев.

Той добави, че всяка федерация сама изготвя протоколите за осъществяване на надпревари в изискванията на пандемия, поради спецификата на всеки обособен спорт. “Ние даваме главната макро рамка за правенето на тези правила, по-късно федерациите създават предложение към нас, ние го поправяме и утвърждаваме и по-късно отива в Министерството на здравеопазването за одобряване. Бих споделил, че има свръхцентрализация при одобряването на тези ограничения. Факт е, че федерациите би трябвало да ги предложат и изработят поради спецификата на всеки един спорт, само че ограниченията, които ние прилагаме са положителни. Още при започване на пандемията България беше една от първите страни, които приложиха най-строги и твърди ограничения, тъй като тогава вирусът беше чужд. Трябваше да се даде време на лекарите, трябваше да се даде време на здравната система да се приготви. Тогава лекарите не бяха подготвени за новата болест и им беше нужно време, с цел да я изучат. Сега има надалеч по-ясна визия по какъв начин да се води лекуването на болните от ковид. След това пък бяхме една от страните, които първи разхлабиха ограниченията, с цел да може да се минимизират икономическите вреди, да може да се съживи икономиката”, означи Красен Кралев.

Той разяснява и икономическите ограничения, които бяха подхванати от ММС във връзка с спортните федерации и клубовете у нас за превъзмогване на вредите от пандемията. ”След като доста от надпреварите бяха отсрочени имаше спестени пари, които позволихме на федерациите да влагат в подготовка на състезателите. От тази позиция спортът беше гарантиран. Отделно увеличихме с 30% бюджета на спортните клубове, с цел да могат да поемат удара от пандемията, тъй като спортът беше един от най-тежко засегнатите браншове. За 45 дни бяха спрени тотално всички спортни интензивности. Рязко се редуцира и броят на хората, които се занимават интензивно със спорт през последните 8-9 месеца. Приходите на клубовете и федерациите спаднаха. Ето за какво отпуснахме в допълнение близо 2 млн. лева, които бяха разпределени към клубовете тази година”, означи министър Кралев.

“За идната година ММС има рекорден бюджет, като нарастването е с над 15 млн. лв.. Основната част идват от отчисленията на Българския състезателен тотализатор (БСТ). Парите в тотото се усилват. Миналата година оборотът беше от порядъка на 150 млн. лв.. За тази година той ще е към 240 млн. лв., а за идната прогнозата е за оборот от към 400 млн. лв.. Благодарение на това за българските спортни клубове ще бъдат обезпечени спомагателни 6.5 млн. лева Смятаме, че те са хронично недофинансирани и за това внезапно усилваме средствата. Тази година с 30%, следващата година - двойно. Отделно от БСТ ще бъдат обезпечени 3,4 млн. лева, които ще бъдат вложени в учебната спортна инфраструктура. Същата сума отива и в Министерството на културата за подкрепяне на културните дейности”, сподели министърът на спорта.

Красен Кралев добави, че след измененията в Закона за хазарта ще бъде направено нарастване и на средствата, които се дават от Министерството на финансите на ММС за реализирането на планове за юношески действия, свързани с предварителна защита на хазартната, наркотичната и други зависимости, както и за битка с експанзията измежду младите. “По Националната стратегия за осъществяване на младежките действия по член 10А от Закона за хазарта от 2017 година досега сме осъществили 184 плана, които всяка година обгръщат сред 400 000 и 1 000 000 младежи. За 2021 година средствата по Програмата ще бъдат увеличени с 3 млн. лева, с цел да бъдат дейностите още по-мащабни”, означи Кралев.

Той добави, че ще бъдат отпуснати в допълнение 470 000 лева за нарастване на пенсиите на олимпийските медалисти.

Кралев регистрира, че от 2015 година досега от страна на ММС са вложени над 17 млн. лева в реконструкцията на 64 спортни уреди. Благодарение на финансовата помощ от страна на министерството са ремонтирани 6 мултифункционални зали, 9 стадиона, 4 подготвителни терена за футбол, 7 стадиони за мини футбол, 5 закрити лекоатлетически писти, 3 открити лекоатлетически писти, 5 зали по бокс, 4 за битка, 5 зали за повдигане на тежести, 3 за волейбол и други “До края на тази години предвиждаме да се осъществят публични поръчки за още 20 спортни обекта на стойност почти 7 млн. лева Това са 4 многофункционални спортни зали, 3 открити лекоатлетически писти, 2 закрити лекоатлетически писти, 2 центъра за хвърляния за лека атлетика, 2 футболни стадиона (Габрово и Смолян), 9 стадиони за футбол”, означи Красен Кралев. Той добави, че близо 30 млн. лв. са вложени в инфраструктурата на двете държавни търговски сдружения, които се занимават с поддръжката и ръководството на най-големите спортни уреди – Национална спортна база и „ Академика “. “Строят се и ще не престават да се строят нови огромни спортни зали с спомагателни средства отпуснати от правителството”, добави Кралев.

“През идващия мандат би трябвало да обърнем внимание върху построяването и на плувните басейни, тъй като там сме изостанали извънредно доста. Плуването е един от фундаменталните спортове за построяването на здрава нация. Там сме длъжници. Разбира се, че би трябвало да се създадат и положителни игрища, с цел да посрещат събития от най-голям ранг”, продължи спортният министър във връзка с инфраструктурата.

Министър Кралев е на мнение, че цялостното затваряне на страната няма да помогне при дифузното разпространяване на ковид в страната, което се следи сега. “При цялостен локдаун ще има тежки последствия за душeвността на хората, тъй като стресът от едно тотално затваряне у дома е голям. Приложените сега стопански и противоепидемични ограничения са безусловно съответни. Вървим на прав път. В обществото има поляризиране на мнението по отношение на тежестта на противоепидемичните ограничения. Някои желаят по-твърди ограничения, други желаят по-либерални. Това се дължи на обстоятелството, че през последните 7-8 месеца опозицията разви гневна акция против напъните на държавното управление да се оправи с рецесията. Всички те говореха по какъв начин вирусът е опит да се затворят устите на хората, да се попречи на свободата на словото, да се спрат митингите. Според тях изкуствено се завишаваше броят на болните от ковид. Твърдяха, че това е международна интрига, с цел да се подчини популацията. Известни публицисти пишеха за тирания, за втълпяване на боязън. Съвсем обикновено е след такава гневна акция, популацията да е разграничено по отношение на ограниченията. Но виждаме, че колкото повече пандемията се разраства, толкоз повече доверието в ограниченията, които сме взели, също нараства, тъй като през цялото това време здравната система имаше време да се приготви. Един от главните проблеми е и неналичието на международен протокол за оправянето с заболяването. Във всеки миг рекомендациите за терапиите се сменят. В началото лекуването беше с едни лекарства, по-късно се препоръчваха други. Има разнообразни мнения във времето. Въпросът е, че ние би трябвало да сме съответни във всяка една обстановка. В момента лекарите са надалеч по-подготвени. Познават и затрудненията и метода, по който би трябвало да се третира болестта. Аз считам, че можем да имаме цялостно доверие за това, че те ще се справят”, съобщи Кралев.

Красен Кралев показа и по какъв начин е минало неговото лекуване, откакто беше диагностициран с COVID-19 в края на август. “Първо се обадих на персоналния си доктор доктор Драгиев, който се оправи ослепително и ми предписа терапия. След 3-4 дни получих затруднение и трябваше да постъпя в болница. Минах по целия път на клиничната пътека, по който всеки един български жител минава. Бях лекуван във Варна в профилираното интензивно респираторно поделение, което беше запълнено на 50% от потенциала си. Лежах, където лежат всички заболели. Лекуваха ме с всички медикаменти, които се дават и на останалите. Лекуваха са ме с 4 типа антибиотици, антикоагуланти, кортикостероиди, инсулин, хранителни добавки и витамини, които всеки един български жител може да си закупи в аптеката. Нищо по-различно и по-специално нямаше в моята терапия. Това, което беше за всички останали, това беше и за мен. Същото поделение, същите кревати, същите медикаменти. Останалото са спекулации по тематиката. Имам възприятието, че някои хора толкоз доста са се вторачили във властта, толкоз доста я желаят, че минават всевъзможни граници в операциите си”, съобщи Кралев.

Той разяснява и решението да бъде неразрешен достъпът на фенове до спортни мероприятия. “България беше една от страните, които първи позволиха и позволиха аудитория на всички спортни събития, освен на футболните срещи. Видя се, че има места, където дисциплината е безупречна и ограниченията се съблюдават, само че се видя, че има и почитатели на няколко клуба в България, които демонстративно не съблюдаваха ограниченията. Имаше демонстрирано пренебрежение към тях и недоумение на компромиса, който беше изработен и поради това се стигна до тук. Аз съм безапелационен, че в случай че ограниченията се съблюдават риск от болест няма” сподели министърът на младежта и спорта.

Той означи, че тенис шампионатът Sofia Open 2020 може да служи за образец във връзка с спазването на противоепидемичните ограничения от страна на състезатели и фенове. “Аз присъствах по време на целия шампионат и видях с очите си, че всичко протече по безукорен начин”, съобщи Красен Кралев. “Дали сме опция на всяка федерация да реши по какъв начин ще действа с шампионатите до края на годината. Например БФС взе решение шампионатите при подрастващите да спрат, тъй като там няма условие преди всеки мач или един път месечно да има PCR проби. Такова решение взеха и в плуването. Аз адмирирам тези решения”, добави той.

Според министъра държавното управление е взело вярно решение във връзка с режима в българските учебни заведения. “Децата не боледуват, а са единствено разпространители на болестта. Не желая да залитаме в прекаленост, а обществото е разграничено на тази тематика. Едните споделят, че децата би трябвало да вървят на учебно заведение, другите споделят, че не би трябвало. Лично на мен най-вече ми подхожда решението по-малките да имат присъствена форма на образование, а по-големите, от 5 до 12 клас, биха могли напълно умерено да са на отдалечено образование. Съгласен съм с констатациите, че отдалеченото образование не може да замести по никакъв метод класическото образование, тъй като тук приказваме с изключение на за просветителния развой и за социализацията. Изолирането на децата у дома ще им се отрази съществено и на душeвността, само че би трябвало да имаме по-голямо доверие на ограниченията, които взимат здравните управляващи, тъй като се постанова всеки ден да се взимат доста бързи и тежки решения. Няма по какъв начин едно такова решение да се хареса на всеки”, сподели Кралев.

Той взе отношение и по тематиката Северна Македония. “Моята позиция не може да бъде по-различна от тази на държавното управление и на болшинството от българския народ. В Скопие от дълги години водят брутална антибългарска акция. Стигнахме до крайни ексцесии и горене на българския байрак, обяснение, че ние сме фашистки окупатор, макар че сме съдружници със северномакедонците в НАТО. Категорично ние би трябвало да пазиме националния си интерес. От тях зависи дали ще подпишат съглашението с България. Все отново ние трябваше да решим този проблем преди началото на договарянията за влизане на Северна Македония в Европейски Съюз, само че това е липса на такава тактика по отношение на западната ни съседка повече от 25 години. Едва през 2017 година Бойко Борисов стартира да води разговор със северномакедонците по тази тематика. Представете си, че на следващия ден приемем техните позиции за влизането в Европейски Съюз. Това значи, че може да останем без част от нашата история. Например цар Самуил не може да го назовем български цар, не може да назовем българската страна от края на X и началото на XI век българска страна. Съответно неговите наследници Иван Владислав и Гаврил Радомир също не могат да бъдат наречени български царе. Това е неприемливо. Ние сме длъжни да пазиме националния си интерес и виждате, че тази политика и позицията на държавното управление се поддържа от повече от 85 % от българското население”, сподели Красен Кралев.

Той добави, че България е подхождала с доверие, толеранс и самообладание към Северна Македония в продължение на доста години. “Знаеше се, че там се води нападателна антибългарска акция. Северномакедонците хитруваха на дребно. Включително мислеха, че през Европейски Съюз ще могат да окажат напън върху България, което е невероятно, несъмнено. Може би през този интервал от 30 години трябваше ние по-активно да обясняваме нашата позиция и да се води малко по-мащабна и разяснителна акция, само че не е късно. Аз мисля, че напъните на държавното управление да обясни казуса ще се увенчаят с триумф. Постепенно се обясняват нещата. Колкото по-рано завърши този проблем, толкоз по-добре за северномакедонците”, приключи Кралев.

Красен Кралев разяснява и идните през 2021 година парламентарни избори. “Ние сме длъжни да защитим политиките, които сме провеждали през последните години. Длъжни сме да се борим за победа. Моите упования са свързани с това. През последните месеци, макар че бяхме в доста тежка политическа обстановка и подложени на непрекъснати офанзиви от нашите съперници, успяхме да съхраним главното си ядро от симпатизанти. ГЕРБ има към момента огромната поддръжка от популацията и макар тежката обстановка сме първа политическа мощ. Нещата след 5 месеца ще наподобяват радикално разнообразни. Има доста хора, които ни имат вяра. Потенциалът, който към момента може да употребяваме е измежду хората, които търсят сигурност, които усещат в нас резистентност в прокарваните политики. Това е междинното потомство като приходи и като обществен статус. Но съгласно мен главният ключ към идващия мандат ще бъде сполучливото справяне с пандемията. Всичко ще мине през тази призма. Ако успеем да се оправим с тази извънредно тежка обстановка, в която нито едно българско държавно управление до в този момент не е било поставяно през последните 30 години, хората ще ни гласоподават доверие”, приключи Красен Кралев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР