Лекият допир на друго човешко същество може да ни успокои,

...
Лекият допир на друго човешко същество може да ни успокои,
Коментари Харесай

Защо докосването разпалва емоции

Лекият досег на друго човешко създание може да ни успокои, да ни възбуди, да ни уплаши или да ни отблъсне – всичко зависи от това по какъв начин възприемаме този, който ни допира. Ново проучване потвърждава, че сетивното чувство в този случай се дефинира главно от прочувствената настройка, написа Live Science.

Учени организират опит с хетеросексуални мъже, наблюдавайки посредством мозъчен скенер по какъв начин реагират при допиране по крайници. В първия случай – от привлекателна жена, а във втория случай – от мъж. Първичната соматосензорна кора, за която се счита, че регистрира само физическия тласък, реагира повече на „ женското ” допиране, в сравнение с „ мъжкото ”.

Физическото чувство обаче е еднообразно: една и съща жена допира участниците по един и същи метод. Разликата е във видеото, което гледат в скенера: първия път – красиво момиче, което се доближава и ги допира по крайници, втория път – мъж, който прави същото. Хетеросексуалните доброволци дефинират „ женското ” допиране като прелестно, а „ мъжкото ” – като нещо, което биха желали да избегнат.

„ За първи път доказахме, че първичната соматосензорна кора – зоната на мозъка, която записва главните качества при досег, да вземем за пример какъв брой гладка или грапава е една повърхнина, регистрира и общественото значение на докосването, ” споделя Майкъл Специо, учител по логика на психиката в Скрипс Колидж.

Оказва се, че обществените смисли, свързани с едно допиране, трансформират и самото сетивно усещане. „ Нищо в мозъка ни не е изцяло обективно ” обобщава различен представител на екипа, Кристиян Кайзерс от Грьонингенския университет в Холандия, „ Нашето усещане е надълбоко проникнато от отношението ни към нещата, които възприемаме. ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР