Лекарството против артрит тоцилизумаб намалява риска критично болни пациенти да

...
Лекарството против артрит тоцилизумаб намалява риска критично болни пациенти да
Коментари Харесай

Лекарството против артрит тоцилизумаб намалява смъртността при тежко болни от COVID-19

Лекарството срещу артрит тоцилизумаб понижава риска сериозно заболели пациенти да умрат от COVID-19 . Това демонстрират резултатите от изследване, което специалисти приветстваха като " вълнуващо " събитие, осведоми " Франс прес ".

Британската изследователска стратегия RECOVERY, проверяваща лекуванията на COVID-19, акцентира, че техните открития могат да имат забележителен резултат върху равнищата на преживяемост в лечебните заведения по време на пандемията.

Проучването е присъединило повече от 2000 пациенти, които са получили лекарството интравенозно, спрямо близо 3000 души, за които са полагани единствено естествени грижи, като кислородна поддръжка и вентилация.
 COVID-19: Лекарство за лекуване на астма понижава с 90% приема в болница
COVID-19: Лекарство за лекуване на астма понижава с 90% приема в болница

Инхалаторен будезонид (стероид) понижава риска от незабавна грижа или хоспитализация с 90%

Повече от 80 % от всички пациенти също по този начин са получавали стероидни препарати като дексаметазон, който в по-ранни изследвания сподели, че понижава риска от гибел.

Екипът зад изследването увери, че тоцилизумаб " доста " понижава смъртността .

От пациентите, получили лекарството, 596 души (29 процента) са умряли в границите на 28 дни. Това спрямо 394 (33%) от пациентите, умряли в контролната група.

" Така че това е понижаване на риска от гибел с към една шеста или една седма ", показва Мартин Ландрей, професор по медицина и епидемиология в департамента по опазване на здравето на популацията към Оксфордския университет.

" Смъртността е значима, само че има и други значими неща, които са от голяма важност, като шанса да излезете рано от болничното заведение ", разясни Ландрей.

Данните демонстрират, че лекуването на пациенти, нуждаещи се от О2 и страдащи от доста инфектиране, с тоцилизумаб и дексаметазон понижава смъртността с към една трета .

Установено е, че пациентите на командно дишане имат почти 50 % по-нисък риск от гибел при лекуване с двете медикаменти.

А от тези пациенти, които не са били на инвазивна вентилация, когато са влезнали в изследването, тоцилизумаб е посочило, че понижава шанса за прогресирането им да имат потребност от вентилатор от 38% на 33%.

" Имаше доста съществени доказателства, че като им даваме тоцилизумаб, можем да увеличим шанса някой да бъде изписан жив, в границите на първия месец ", означи Ландрей.

Антъни Гордън, професор по упойка и сериозни грижи и професор в Imperial College в Лондон, приветства резултатите.

" Това е страхотна вест ", посочи той.

" Знаем, че почти 4 000 сериозно заболели пациенти към този момент са били лекувани с тоцилизумаб във Англия. Сега още повече пациенти ще се възползват от това лекуване ", добави Гордън, който не е взел участие в проучването.

По време на пандемията се развихри световна конкуренция за идентифициране на ефикасни лекувания за съществени случаи, които не рискуват други неподходящи резултати при пациентите.

Въпреки десетки изпитвания, употребяващи голям брой съществуващи медикаменти, до през днешния ден единственото лекарство, което сподели забележителна резултатност при лекуването на COVID-19, беше дексаметазон, показва Агенция Франс Прес.

" След дексаметазон това е най-значителният прогрес в лекуването на Коронавирус , който оказва въздействие върху намаляването на смъртните случаи ", посочи Атималайпет Раманан, професор по детска ревматология в Университета в Бристол.
 СЗО зове за взрив на производството на дексаметазон за лекуване на COVID-19
СЗО зове за взрив на производството на дексаметазон за лекуване на COVID-19

Лекарството оказва помощ на тежко заболели пациенти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР