Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID с 40

...
Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID с 40
Коментари Харесай

Лекарство срещу диабет редуцира риска от дълъг COVID-19

Лекарство против диабет редуцира риска от дълъг Коронавирус с 40 %, оповестява Българска телеграфна агенция, позовавайки на научно проучване. 
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32661
Това изобретение може да подкрепи битката болестта съгласно Световната здравна организация. Един от 10 инфектирани развива така наречен дълъг Коронавирус. 

Изпитванията във фаза три са рандомизирани и следени с плацебо. Тества се медикаментът метформин. Това е най-използваният медикамент за лекуване на диабет вид 2 в света от десетилетия. 

Медикаментът е на ниска цена и широкодостъпен.

Изследването, оповестено в сп. " Лансет ", е извършено измежду 1126 души със свръхтегло или затлъстяване в Съединени американски щати. Половината от тях са приемали метформин, а другите - плацебо. Изследванията са правени в дните след положителен тест за COVID-19. 

След 10 месеца 35 от участниците, приемали метформин, са били диагностицирани с дълъг КОВИД. 58 от плацебо групата са били диагностицирани с дълъг Коронавирус. Това значи съкращаване на риска с 40 %. 

Изследванията са извършени в интервала декември 2020 година - януари 2022 година, което значи, че е изключен разновидността Омикрон. Омикрон провокира по-малко случаи на дълъг КОВИД спрямо другите разновидности.

Нашите данни демонстрират, че метформинът редуцира количеството вирус в организма на пациентите, разгласи пред Агенция Франс Прес Каролин Браманте от университета в Минесота, която в водещ създател на проучването. Ако резултатите бъдат доказани, те биха имало евентуално решаващо значение за проучването на дългия Коронавирус, разяснява Джеръми Фост, доктор от здравното учебно заведение в Харвард, който не е зает с актуалното проучване. 

Учените акцентират, че медикаментът не е тестван върху пациенти, които към този момент страдат от дълъг Коронавирус, и не би трябвало да бъде употребен за лекуване на болестта, а единствено за предварителна защита. 

Изследването демонстрира, че противопаразитният препарат ивермектин, който беше предмет на дезинформация по време на пандемията, както и антидепресантът флувоксамин не са предотвратили развиването на дълъг Коронавирус. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР