Лекарствата за диабет и антибиотиците да се предписват задължително и

...
Лекарствата за диабет и антибиотиците да се предписват задължително и
Коментари Харесай

Антибиотиците и лекарствата за диабет ще са само с електронна рецепта от 1 октомври

Лекарствата за диабет и антибиотиците да се предписват наложително и отпускат единствено с електронна рецепта от 1 октомври. Това предлага Министерството на здравеопазването с промени в своя разпоредба, оповестена за публично разискване. Приемането на поправките беше форсирано в светлината на нарастващия проблем с неналичието на някои лекарства на българския пазар. Именно продуктите за диабетици са едни от най-засегнатите от хроничните неналичия, а бързането за антибиотиците е целесъобразно със задаващия се есенно-зимен сезон, когато потреблението нараства и също има дефицити.

Ако смяната стане факт, от тази есен към този момент няма да се отпускат антибиотици с елементарните бели хартиени предписания, а единствено с електронни. Т.е. когато пациентът посети лекаря, той ще генерира електронно наставление, а няма да написа рецепта на хартия, след което пациентът ще получава в аптеката лекарството си единствено против ЕГН.

Здравното министерство преследва няколко цели с препоръчаните промени: да ограничи “off label “ приложението на медикаментите за диабет, които в този момент се употребяват отвън показанията в листовката им и за отслабване; да ограничи безконтролната приложимост на антибиотици, без да са предписани от доктор и по този начин да понижи дефицита на медикаменти, който може да заплаши живота и здравето на пациеннтите.

Мярката не визира толкоз инсулините, които се използват съвсем напълно по линия на НЗОК и по този начин или другояче са с електронна рецепта, защото реимбурсираните от фонда артикули наложително се отпускат с електронни наставления. Промяната е ориентирана към новите медикаменти за диабет като Ozempic, които се употребяват и за намаляване, отвън късата им характерност. С електронните наставления ще може да се види и наблюдава кои лекари и на какви пациенти предписват въпросното лекарство и в случай че има нарушавания, те да бъдат глобени. 

“През есенно-зимния сезон зачестяват случаите на голям брой сигнали и тъжби за липса в аптечната мрежа на лекарствени артикули, нужни за лекуването на социалнозначими болести като диабета да вземем за пример, както и на антибактериалните лекарствени артикули. В огромна част от случаите, недостигът на тези лекарствени артикули се дължи на тяхното разпределяне без рецепта, което основава предпоставки за нерационалната и неправилната им приложимост, респективно до сериозен риск за здравето на пациентите.
Недостигът е свързан и от презапасяване с по-големи от нужните за пациентите количества от лекарствените артикули, като точно акцент е препоръчаните промени да основат условия за по-голям надзор и мониторинг при предписването и отпущането на съответните две фармакологични групи лекарствени артикули. Това се отнася изключително за антибактериалните лекарствени артикули, чиято честа и неправилна приложимост без лекарско наставление крие голям риск за здравето на пациентите и също по този начин води до развиването на антимикробна устойчивост. ”, стимулират се от здравното министерство.
Именно, с цел да успее да прокара измененията за началото на есенно-зимния сезон, е даден по-кратък период за публично разискване от 14 дни. Първоначално Министерство на здравеопазването разискване с електронна рецепта да се отпускат и някои медикаменти за деца до избрана възраст, само че заради липса на време да се уточняват детайлите към концепцията, към този момент тя остава на назад във времето.

Електронната рецепта е единствено една от ограниченията, които са ориентирани против казуса с изчезналите медикаменти. Електронните наставления оказват помощ за по-добър надзор над предписването и отпущането на медикаментите и размера на потреблението.

Същевременно МЗ разгласи и промени, целящи да лимитират износа на дефицитни у нас медикаменти. Сред измененията, които предстоят е промяна на формулата, по която се пресмята дефицита на медикаменти у нас, тъй че да се гарантира 100% облекчаване на вътрешните потребности. Сегашната формула разрешава да се изнасят медикаменти когато е обезпечено 65% от месечното ползване.

Преди ден ръководителят на парламентарната здравна комисия  и ги прикани да ревизират компаниите, занимаващи се с експорт на медикаменти.  
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР