Лекарства с ниска цена, но с голямо потребление от пациентите,

...
Лекарства с ниска цена, но с голямо потребление от пациентите,
Коментари Харесай

Важни лекарства отпадат от пазара защото са евтини

Лекарства с ниска цена, само че с огромно ползване от пациентите, изчезват от страната и трансформират българите в аптечни туристи, предизвестиха за следващ път от Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти.

Много от тези лекарства нямат никакъв проблем с лекарствената сигурност, само че се дерегистрират и напущат българския пазар, тъй като не устоят ценово или маркетингово не устройват вносителите, изясни в изявление за БНР Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти.

„ Извън Коронавирус най-големият проблем е, че България всяка година я напущат 500 типа медикаменти. Нашата територия не е добър хазаин на фармацевтичните артикули - заради огромния ценови напън, заради дребния си пазар ", съобщи Маринкова.

През последната седмица всеки втори сигнал на платформата за изчезнали медикаменти е за нискомолекулярен хепарин, азитромицин и медикаменти, свързани с лекуването на Коронавирус, уточни Маринкова. Причината – презапасяване и непълен импорт съответно при един от доставчиците на нискомолекулярен хепарин.

„ Когато нещо не е задоволително, нито една възбрана не е в положение да го възвърне “, разяснява Боряна Маринкова във връзка новите ограничения, които здравното министерство предложи на аптеките, с цел да се понижи презапасяването с медикаменти.

В сходни обстановки би трябвало да се търсят различни, изключителни доставки, акцентира Маринкова. От Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти оферират смяна в Закона за здравето, касаеща ексклузивен импорт при епидемиологична конюнктура.

Липсва ли аспирин? Има над 20 продукта, само че се изчерпват един или два от тях, тъй като са част от официални или неофициални протоколи за лекуване на Коронавирус, разясни Боряна Маринкова.

„ Изчерпана е даже хранителна добавка, която няма нищо общо със обстановката. “

От аптеките изчезват антибиотици, трансформирали се в известни и разпознаваеми. Същевременно са налични съдържащи същата съставна част лекарства, стана ясно от думите на Маринкова. Тя даде образец със мощно търсения азитромицин.

„ Три са страните в Европа, в които няма генерично заменяне и една от тях е България “, добави Боряна Маринкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР