Лекарският съюз поиска оставката на заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко

...
Лекарският съюз поиска оставката на заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко
Коментари Харесай

БЛС иска оставката на заместник-министъра на здравеопазването

Лекарският съюз изиска оставката на заместник-министъра на опазването на здравето проф. Илко Гетов. Заместник-председателят на съсловната организация – доктор Николай Брънзалов каза, че желаната оставка е поради лекарствената политика, водена през последните месеци и поради липса на изясненост за пътя на медикаментите – от внасянето им в България до приемането им от пациента в аптеките.

В настояването на оставката на проф. Гетов няма никакъв политически привкус , акцентира доктор Брънзалов. 

От 2019 година има европейска инструкция, съгласно която всяка опаковка на лекарство има неповторим номер и тя би трябвало да бъде проследима от момента на произвеждането на медикамента. Сега от лекарите се изисква всичко да бъде електронно, а за всичко останало или няма информация, или няма надзор, добави той.

По думите на Брънзалов сега 70 на 100 от лекарите не могат да извършват специалността си в цялостния ѝ размер , тъй като не могат безпроблемно да изписват антибиотици и да лекуват пациентите си. 

Ние поддържаме дигитализацията и въвеждането на е-рецепта, само че нейният път, до момента в който пациентът си получи лекарството, да бъде осветен, а досега това не е по този начин, добави той. По думите му за 30 хиляди от изписаните електронни предписания от средата до края на октомври в Националната здравноинформационна система (НЗИС) не е маркирано дали пациентът си е взел медикаментите, какво се е случило с тези лекарства или дали пациентът ще отиде в още няколко аптеки, с цел да си ги купи . Липсва система за надзор , уточни още лекарят. Д-р Брънзалов напомни, че през последните две години, в които може да се изписват е-рецепти, са изписани над 44 хиляди, само че единствено за хиляда от тях в НЗИС е маркирано, че са изпълнени. По думите 10 на 100 от аптеките не вписват данни в НЗИС.

От Българския лекарски съюз през вчерашния ден още веднъж настояха да се върне опцията за изписване на антибиотици и на хартиена рецепта, акцентирайки, че в страните от Европейски Съюз съществуват и двете благоприятни условия. Само в Естония не се употребява хартиената рецепта, сподели доктор Иван Маджаров, ръководител на съсловната организация. През последните две седмици в централата на съсловната организация постъпват мнения от огромна част от районните лекарски колегии, с които те поддържат възобновяване на опцията за изписване на хартиена рецепта. 

По време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето, състояло се на 23 октомври, ръководителят на комисията - проф. Костадин Ангелов, уточни, че най-големият проблем, който се обрисува, е невъзможността да се виждат наличностите на медикаментите и предложи на последващо съвещание вероятно да се разпореди на „ Информационно обслужване “ АД да разработят народен виртуален аптечен склад.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР