Лекарите от клиниката по УНГ болести в болница „Царица Йоанна

...
Лекарите от клиниката по УНГ болести в болница „Царица Йоанна
Коментари Харесай

Лекарите от ИСУЛ скочиха в защита на колежката си след скандала с 5-годишната Инес

Лекарите от клиниката по УНГ заболявания в болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ” излязоха с декларация в отбрана на своя колежка. Причината е, че преди дни тя беше упрекната, че без да има право е таксувала с 30 лева за обзор 5-годишно дете, пристигнало по неотложност в болничното заведение.

Както БЛИЦ заяви, информацията за случая беше изнесена от бащата на 5-годишната Инес – Даниел Тодоров . Той твърди, че детето било със мощни болки в ухото и казусът бил незабавен. Затова таксата от 30 лв. била непозволена. Според лекарката, направила прегледа, казусът бил наложителен, а не незабавен.

Здравното министерство стартира инспекции по случая.

По този мотив от клиниката по УНГ заболявания излязоха с декларация, в която изрично застават зад позицията на своята колежка. Те също настояват, че казусът е бил наложителен и приканват медикът да не бъде упрекван в „ безсърдечност “.

Ето цялостния текст на декларацията:

„ Ние сме лекарите от профилираната клиника по УНГ заболявания в УМБАЛ „ Царица Йоанна”. Това е клиника, която е била и към момента е „ алма-матер” в региона на оториноларингологията за цяла България и е положила основите за развиване на голяма част от експертите по УНГ заболявания в страната ни. Ние работим доста, само че безшумно, до момента в който други работят малко, само че шумно. Ние продължаваме да покриваме неотложност, макар че другите са престанали да го вършат. Нашият незабавен кабинет, който е единственият останал за цяла Западна България, е мястото, където, за жалост, се препращат „ по навик” тежките пациенти, както и многочислените неотложни, само че неспешни, а постоянно и тези с банална клиника, без значение от часа в денонощието. Защото работим. Търпим повече в сравнение с би трябвало и не протестираме против ситуацията си толкоз, колкото е нужно . Тук обаче не можем да замълчим.

Не можем да замълчим след следващата офанзива, прицелена към цялото лекарско съсловие в България. Не можем да замълчим когато за следващ път от телевизионния ефир хора без здравно обучение или тясна подготовка, в тази ситуация жители и медии, разясняват съответни медицински проблеми. Не можем да замълчим, когато за следващ път персонално мнение и усеща взимат връх над разум и правила. Не можем да замълчим когато за следващ път гоненето на сензация изпреварва обективността. И няма да замълчим във връзка с случая от нощта на 14 против 15 май 2018, по време на която лекарка в незабавния УНГ кабинет бе очернена, в това число в народен ефир и упрекната в безсърдечност . Вината й – вярно тълкувание на критериите за неотложност и необходимост в оториноларингологията и правилно осъществяване на служебните й отговорности.

Държим да напомним, че стандартите за неотложност (Наредба № 10 от 4.11.2016 година за одобряване на медицински стандарт " Ушно-носно-гърлени заболявания " – Точка 14.) са публично заложени и избрани по образеца на други европейски страни. Напомняме и че въпросните стандарти, както и самата медицина, са залегнали върху научни правила и по отношение на тях мнението на непрофесионалисти има стойност “нула”. Припомняме, че приемането и ревизиране на неспешни пациенти лишава консуматив, време и лекарска централизация (която не е изобилен ресурс), което на процедура затруднява същинската работа на лекаря – грижа за в действителност незабавните пациенти с животозастрашаващи положения.

Всички лекари от Kлиниката по УНГ заболявания в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” изрично заставаме зад упрекнатата и очернена незаслужено сътрудник и заявяваме, че дейностите й са верни медицински, морално и законово . Мълчанието ни би било съучастничество в следващото разиграло се безсрамие по отношение на български доктор “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР