Лекарите, адвокатите и учителите наистина са с най-развит интелект и

...
Лекарите, адвокатите и учителите наистина са с най-развит интелект и
Коментари Харесай

Сложната работа усилва паметта

Лекарите, юристите и учителите в действителност са с най-развит разсъдък и е по-вероятно да имат изострен разум в преклонна възраст, откри ново проучване, написа PopSci.

Именно сложността на работата и сложната среда, в която човек работи, оказват помощ за подобряването на паметта.

Учени от Единбургския университет открили, че хора, чиято работа включва преподаване или управнически качества, се оправят по-добре на проби за памет и мислене, когато доближат 70 години. Според специалистите стимулиращата среда защищава мозъка от остаряване.

Психолози от университета в Единбург изследвали 1066 души, като оценили паметта, скоростта на култивиране на информация и общи мисловни качества. Те оценили сложността на главната работа на всеки от участниците съгласно Речника на работните длъжности, употребен от бюрата по труда за установяване на структурата и наличието на работата.

Използвайки статистически модели, те анализирали по какъв начин работата на даден човек се отразява на резултатите от теста. Те взели под внимание резултатите от проби за просветеност на участниците в проучването, когато били на 11 години, и фактори от метода на живот като обучение и ограничения в предишното им спрямо другите. Тези фактори са значими, тъй като предсказват работата, която хората могат да правят, споделят откривателите.

Установено било, че участниците, чиято работа включвала задания като анализиране на данни, образование или договаряния с хора, имали леко преимущество.

Сложността на работата им обяснявала към 2% от резултатите им на някои проби за мислене и памет.
 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР