Лекари-специалисти представиха научни проучвания на български и европейски здравни специалисти

...
Лекари-специалисти представиха научни проучвания на български и европейски здравни специалисти
Коментари Харесай

Преболедувалите коронавирус страдат от безсъние и имат кошмари

Лекари-специалисти показаха научни изследвания на български и европейски здравни експерти по какъв начин коронавирусът въздейства върху съня.

Доказано е, че вирусът визира и мозъка и инфектираните страдат от бодърствуване, главоболие и тревога. Това съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция Петър Чипев, пулмолог и експерт по медицина на съня. Той изясни, че безсънието е подбудено от боязън поради оставане без работа, а при децата – и поради промените в образователната среда. Доказано е също, че ковид води и до бърнаут поради безсънието.

„ Две италиански изследвания демонстрират, че коронавирусът е довел и до по-лоши сънища – кошмари. На фона на вируса хората сънуват повече и сънуват по-лошо “, заключи Чипев.

1/3 от хората, минали през интензивни отделения, са получили и сънна апнея, потвърждава друго изследване, уточни експертът и добави, че неслучайно в последно време на пациенти се изписва хормонът на съня „ мелатонин “.

Проучване пък демонстрира каква е връзката сред съня и имунизацията против ковид – хората, които спят повече, имат повече антитела, стана ясно на конференцията. Така, да вземем за пример, всеки час сън повече води до повече формирани антитела.

От своя страна доктор Филип Алексиев – експерт по медицина на съня, специализирал сомнология в Берн, Швейцария, добави, че към 25% от интервюирани пациенти изясняват, че имат промени в качеството на съня, а огромна част имат бодърствуване.

Проучванията са направени със съдействието на фондация Inspiro и на Българска асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия и бяха показани във връзка 17 март, петък – Ден на съня.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР