Лекари са постигнали поразителен обрат при първия пациент с раково

...
Лекари са постигнали поразителен обрат при първия пациент с раково
Коментари Харесай

Генетично модифицирани клетки спасиха дете от рак (ВИДЕО)

Лекари са постигнали изумителен поврат при първия пациент с раково заболяване, подложен на нова генна терапия, написа CBS News. Едногодишната Лайла Ричард от Лондон е имала нелечима нападателна форма на левкемия преди единствено пет месеца. Лекарите са употребявали генетично модифицирани имунни кафези, с цел да се преборят с рака и споделят, че подобрението на положението й е “почти знамение ”. Твърде рано е да се каже, че тя е излекувана, само че резултатите са удивително достижение. Лайла е била на три месеца, когато е била диагностицирана със болестта. Както постоянно се случва при дребни бебета, химиотерапията и трансплантирането на костен мозък не са съумели да я излекуват. Възможностите са изглеждали изчерпани, само че бащата на Лайла е решил да се не се предава и да поеме риска да опита нещо ново.

Медицински експерти в партньорство с биотехнологичната компания Cellectis са получили позволение да тестват пробна терапия, която е била тествана единствено върху лабораторни мишки. Терапията, основана на генетично модифицирани кафези, е артикул на високотехнологичен нов способ в модифицирането на гени. Предишни лечения са опитвали да прибавят нови гени, с цел да поправят недостатък, до момента в който тази технология поправя повредените гени, написа “Фокус ”.

Лекарите са присадили на Лайла имунни кафези, чиито гени са били обработени с микроскопични ножици по този начин, че да търсят и унищожават единствено клетките на левкемията и да ги създадат забележими за медикаментите. Детето е получило и втори имплант от костен мозък, с цел да се възвърне имунната й система. Така, единствено няколко месеца, откакто родителите й са чули тежката диагноза за нелечим рак, Лайла освен е жива, само че и в тялото й няма следи от левкимия. “Единственият метод да разберем дали е излекувана е да чакаме една или две години, само че и фактът, че стигнахме до тук е огромна, огромна стъпка напред, “ споделя доктор Пол Вейс. Засега Лайла е единственият пациент, при който технологията е тествана, само че генетичното модифициране има голям капацитет и би могло да се ползва при лекуване и на други болести, акцентират експерти.

Ако видеото не работи във вашият район, апелирам последвайте този линк с цел да го видите.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР