Лекари и специалисти се обединиха около идеята за създаване на

...
Лекари и специалисти се обединиха около идеята за създаване на
Коментари Харесай

Търси се финансиране за национален център за трансплантиране на костен мозък и стволови клетки

Лекари и експерти се сплотиха към концепцията за основаване на народен център за трансплантиране на костен мозък и стволови кафези. Проектът е утвърден преди време, само че търси финансиране.

Идеята на специалистите е да се сътвори огромен народен център, където да се подаряват стволови кафези и костен мозък и да се правят трансплантации. Целта е да спре приключването на пациенти в чужбина.

Според статистиката у нас донорите са под 3000 против 7 милиона в Германия да вземем за пример. Годишно у нас се правят 30 трансплантации, а нуждаещите са доста повече.

„ Ако ние създадем този център у нас, те ще могат да се трансплантират тук, а няма да се постанова да вървят в чужбина”, сподели доцент доктор Костадин Ангелов, изпълнителен шеф на Александровска болница.

„ Ние де факто употребяваме непознатите регистри, тъй като нашият към момента е с доста дребен брой донори, с цел да може да подсигури потребностите на нашите пациенти”, означи Проф. доктор Елисавета Наумова, народен съветник по клинична имунология.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР